Den lange veien

Lars Hjemdal i aksjon i Nordisk Mesterskap på Årungen, 2010

«Mitt mål er å bli verdens beste padler», sier Lars uten å nøle.  «Jeg vet at dette er et vanskelig mål å nå, og at veien fram dit er lang og hard.» Faren til Lars Hjemdal; Jørgen Hjemdal, har intervjuet sønnen om hans tanker og ambisjoner framover som oppadgående konkurransepadler. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utøvere som Knut Holmann og Eirik Verås Larsen har vist at det at det går an å bli best selv om padling er en liten idrett i Norge.

Lars Hjemdal meldte seg inn i Oslo Kajakklubb våren 2006, 13 år gammel.  Gjennom oppveksten bare et steinkast fra Ullernbanen var det naturlig å spille fotball og bandy, og Lars gikk også langrenn i Røa IL noen år.  «I starten var jeg ikke så motivert til å trene mye kondisjon, men jeg likte godt å være på vannet», sier Lars.  «Det var ingen andre på min alder når jeg begynte så det var mest min egen motivasjon som gjorde at jeg fortsatte.  Etter hvert forstod jeg at det måtte mye trening til for å bli god.  Da jeg ble 15 begynte jeg å følge treningsprogrammet til Tom Selvik slavisk. Jeg skulket aldri en økt og stilte alltid forberedt og presis til trening.  I mitt første år i Ungdom Herrer kom jeg til min første A-finale i det aller siste Norgescup-stevnet i Kristiansand.  Året etter vant jeg alle 500 meterne og ble Ungdomsmester på 200 og 500 meter. På langløpene hang jeg fortsatt litt etter, men var ikke langt bak de beste.»

For å kunne satse seriøst på padlingen søkte Lars seg inn på Wang Toppidrett hvor de har en egen padlelinje. På Wang er det mulig å kombinere videregående skole  og satsing på toppnivå. Her er det lagt opp til morgenøkter 3 dager i uken, og treningene holder høyt nivå.  «De to første årene hadde vi Mattis Næss som trener, det var inspirerende», forteller Lars.  «Skolen legger til rette undervisning og prøver i forhold trening, samlinger og konkurranser. Da jeg begynte på Wang fikk jeg muligheten til å matche meg mot padlere som var bedre enn meg flere ganger i uken. For å bli god er det  helt nødvendig å trene to økter nesten hver dag, også som junior», understreker Lars.

I sesongen 2010, i sitt siste år som junior, vant Lars alle løpene han stilte opp i her hjemme. I Junior NM ble det rent bord med seier på 200, 500, 1000 og 5000 meter. At han nå også mestrer de lengre distansene viste han ved å bli Nordisk mester i Maraton.  Lars tok også med seg en verdenscup seier i Maraton i Tsjekkia i løpet av sommeren.  Årets store mål var Junior EM i Moskva i slutten av juli.  Det gikk skikkelig dårlig, sier Lars. Han var mest misfornøyd med at han ikke fikk padlet opp mot sitt beste. Motgangen fortsatte også under maraton VM i Spania i september.  Lars var med både i K-1 og K-2, men 11. og 6. plass var dårligere enn målsettingen.

Slutten på sesongen ble ganske tung, men jeg prøver å lære av motgangen, utdyper Lars. Heldigvis ble jeg tatt ut på landslaget senior herrer (utfordrer/U23) foran neste sesong.  Det betyr at jeg kan satse for fullt videre. «Det er mange fordeler ved å være på landslaget», forteller Lars.  «Her får jeg bra oppfølging av trenerne Tom Selvik og Knut Holman.  Vi tar mange tester i treningsperioden, og jeg får være med på samlinger.  I mars blir det 3-4 ukers samling i Florida, og det gleder jeg meg skikkelig til.  Nå tidlig på vinteren blir det mye skigåing, padlemaskin og styrke.  Det skal bli deilig å sette seg i kajakken i sol og varme om noen måneder», sier Lars.

OL i Rio de Janeiro i 2016 er mitt langsiktige mål.  Det er ikke sikkert jeg blir så god at jeg er med der, men jeg skal gjøre så godt jeg kan. Lars syns det er gøy å trene, og er villig til å gjøre det som skal til for å bli så god som han kan bli. «Jeg lever jo et litt annerledes liv enn de fleste andre ungdommer forteller Lars. Med så mye trening er det også viktig å hvile og spise sunt. Ferie med familien er det slutt på for lenge siden, og i helgene er det stort sett tidlig i seng for å være uthvilt til trening. Etter lange dager med skole og trening blir det ikke tid til andre sosiale aktiviteter i løpet av uken heller. Jeg har fått mange nye venner i padlemiljøet, men prøver også å holde kontakten med gamle kompiser»,  sier Lars.

Sesongen 2011 blir Lars sin første som senior.  «Jeg har ingen spesielle forventninger, men skal bare fokusere på å gjøre så godt jeg kan. Det tar mange år å bli en god internasjonal seniorpadler, og jeg er forberedt på å legge ned det arbeidet som skal til», avslutter Lars.

 

 


Publisert

i

,

av

Stikkord: