Vellykket vårpuss og reparasjonskurs for composittkajakker!

Preben gjennomgår vedlikehold av kajakkror

Søndag 08.05 .2011 – rett etter sesongåpningen, holdt Preben Staal Andersen kurs for alle interesserte i klubben. De som ikke møtte opp, gikk glipp av en del aha-opplevelser og nyttig kunnskap.

 

 

 

 

 

 

Et lite referat av hva Preben viste oss:

Over tid vil båtens overflate tørke ut og porene i gelcoaten tiltrekker seg skitt og vil etter hvert krakkelere. Dette gjør at overflaten suger til seg fuktighet og skades ytterligere. Båten vil få kortere levetid, vil få et unødvendig brukt preg og vil ha unødvendig motstand i vannet.

Det som er viktig, er å få renset overflaten godt og deretter få vokset denne slik at den impregneres mot fukt og får en glatt og fin overflate som gir minst mulig motstand i vannet. Og dessuten vil båten se pen ut mye lenger. Det er jo en kostbar gjenstand og burde bli tatt godt vare på…

Midler en trenger til oppussing av kajakk

To ganger i året (vår og høst) bør kajakken gis litt omsorg om en vil ha den lenge og ønsker at den skal gli lett i vannet. Dessuten bør båten gå vinteren i møte med en beskyttet overflate. Kulde kan skade en allerede sliten overflate ytterligere.

En starter med å vaske båten med vann og såpe og tørke den godt. Deretter slipes gelcoat overflaten  med Autosol slipemasse, den gnis godt inn med sirkulerende bevegelser til all skitt og alle stygge merker er borte. Vokse båten grundig til slutt, for å tette alle porer og gjøre gelcoaten motstandsdyktig mot vanninntrengning og skitt. Denne sliping av gelcoten gjøres bare om kajakken trenger en oppusning.

Små skader (hvor duken ikke er skadet) i gelcoaten repareres ved at en først renser godt opp i det skadede området. Sørg for at det ikke er kaldere enn 18 C der hvor du utfører reparasjonen. Ellers vil ikke gelcoaten herde. Skrap forsiktig med en kniv og puss med 1200-1400 våttpapir. Fyll i med gelcoat av riktig farge etter først å ha blandet med herder (2%). Gelcoat kan fås i alle typer farger. Etter et døgn kan du pusse forsiktig ned, med samme type pussepapir. Avslutt med voksing.

Dersom du er uheldig å få et gjennomgående, lite hull i kajakken på tur: det finnes ducktape med armering å få kjøpt. Dette egner seg ypperlig til å tette slike hull med og vil holde til du kommer hjem.

For de som har ror på kajakkene:

Saltvann tærer på mekanismene. Lagres kajakken en hel vinter uten at roret stelles, kan det bli umulig å bruke neste vår, i verste fall må alt skiftes ut. Skru roret fra hverandre. Rense og pusse staget godt før du setter det inn med syrefritt fett. Røret hvor staget går opp, renses med smergel som du ruller sammen og trer gjennom røret noen ganger. NB: ved montering av roret er det lurt å sørge for å fiksere roret med en list på hver side ved hjelp av skrutvinger, slik at det står i riktig posisjon mens du justerer vaierene.

Alt du trenger til dette vedlikeholdet fås hos en jernvarehandler. Preben anbefaler særlig to butikker, hvor de har alt du trenger: St.Hanshaugen jernvare og Trebåten på Vinterbro.

Vi var flere fra styret som lyttet til all kunnskapen og erfaringen Preben øste av. En ide ble født; vi bør ha dugnad vår og høst for å vedlikeholde klubbens båter. Da slår vi to fluer i en smekk; vi får tatt vare på båtene og alle får lært hvordan båtene skal stelles.

En lydhør forsamling

Tusen takk til Preben som både reparerer båtene våre og som holdt dette lille kurset for oss!

Liv Kristin – Oppmann hav


 


Publisert

i

,

av

Stikkord: