Mastergrad med havpadling som tema!

Simon Jeppesen

Simon Jeppesen gjennomførte i juni, 2011 en Mastergrad i Friluftsliv ved Høgskolen i Telemark. Valg av tema for avhandlingen er noe så sjelden som HAVPADLING. Simon har gitt redaksjonen tillatelse til å legge avhandlingen ut på Oslo Kajakklubbs nettsider.

Tittelen på avhandlingen er: «Havpadling. En kvalitativ og kvantitativ undersøgelse af motiver blandt havpadlere – og… En fænomenologisk reflektion over havpadlingens egenart.» Spennende lesning for alle som er opptatt av kajakk og havpadling!
Litt om Simon:
Simon Jeppesen (34 år) er, som de fleste skjønner ut fra oppgavens tittel, fra Danmark. Han er født og oppvokst på Bornholm ved Østersjøen. Sitt første møte med Norge var i 1996 – 1997 hvor han gikk på folkehøgskolen i Seljord. Simon forteller at det var et fantastisk år på skolens friluftslinje. En dag reiste hele Folkehøgskolens fritidslinje til Høgskolen i Bø i Telemark for å høre mer om Høgskolens friluftslivsstudium, og hva det faktisk kan brukes til. Dette  var nok den spe begynnelsen på det som siden skulle bli en fullført mastergrad innen havpadling for Simon.
I 1999 begynte han å studere biologi ved Københavns Universitet. Etter 3 års studier og en avsluttet bachelor i biologi valgte Simon nok en gang å sette kurs mot Norge for å studere friluftsliv, denne gang i Bø i Telemark. Han innledet sitt Norgesopphold med å være miljøarbeider et semester på sin gamle folkehøgskole i Seljord. I august 2003 startet to fine år med friluftsstudier ved Høgskolen i Bø i Telemark. Der var han heldig og fikk merittoverført en del av friluftsstudiet fra Danmark til hans pågående biologiutdanning og kunne dermed stå med en ferdig mastergrad i biologi sommeren 2006. Etter dette ble Simon tilbudt jobb som timelærer ved friluftsstudiene ved Høgskolen i Bø. Stillingsprosenten var stor nok til at det gikk an å leve av jobben.
Etter et par år som timelærer besluttet han å starte på en ny master innen friluftsliv – i kombinasjon med jobben som timelærer ved friluftsstudiene. Når det gjelder havpadling var det først da Simon jobbet som timelærer at han begynte å drive med havkajakk. Han ble raskt kajakkfrelst (som mange av oss i OKK ….).
Simon tok kursstigen innen havpadling ganske radig. Han hadde fra før padlet elvekajakk og kano på elv. Det gjorde at han raskt tok teknikkene innen havpadling. Erfaringene fra å lese vann i bevegelse satt også fremdeles i kroppen fra elvepadlingen. Simon begynte å jobbe litt som instruktør på grunnkurs, og har vært instruktør på ca 15 grunnkurs siden sommeren 2009!
Da Simen skulle velge emne for masteropgaven i 2009 var det nærliggende å velge havpadling som tema, dels fordi det har vært svært liten fokus innen friluftsforskningen på denne aktiviteten. Havpadling har nærmest hatt en eksplosiv utvikling de seneste 10 årene. Det er snakk om en vekst i antall aktive padlere på opp mot 1000% i løpet av de siste 10 – 15 årene! Gjennem egen erfaring har han sett og opplevd det enorme potentiale som havpadling rommer. Simon er godt tilfreds med resultatene i Masterstudiet og mener at han har fått satt fokus på flere sentrale kvaliteter ved havpadling. 
Simon brukte sommeren i år til å være guide i Jotunheimen og var instruktør på et brekurs og på et par grunnkurs i havkajakk. Siden semesteroppstart i august er han fortsatt timelærer (på 6. året) ved friluftsstudiene ved Høgskolen i Bø i Telemark. Simon stortrives i Norge – og håper på å kunne jobbe med friluftsliv i mange år framover. En ting skal sies: Simon er en ekte ildsjel innen natur og friluftsliv!
Hvis noen skulle ha spørsmål eller kommentarer til Masteroppgaven, så er de velkomne til å skrive til Simon på følgende mailadresse: simonjeppesen@gmail.com.

Vi gratulerer Simon med vel overstått grad – og ønsker ham Lykke Til videre! Du kan se mastergraden ved å klikke på følgende link: Mastergrad innen havpadling og Forside til Masteroppgaven.


Publisert

i

av

Stikkord: