Ragnar Mørk – OKKs stifter

Ragnar Mørk – OKKs stifter

Ragnar Mørk var en pioner innen norsk padling både som aktiv og som administrator. Som ung gjennomførte han flere lange turer med sin kajakk.

Etter sin første jobb som farmasøyt i Bergen  padlet han 21 år gammel kysten rundt hjem til Oslo. Noen år senere padlet han strekningen Uppsala-Hamburg. Han skapte et padlemiljø i Bestumkilen da han stiftet Oslo Kajakklubb 11.mars 1931. Her var det fremste kajakkmiljøet i Norge. Her ble det trent, konkurrert og bygget kajakker. Men Ragnar ville mer. Han ville at de norske padlerne skulle konkurrere internasjonalt. For at det skulle skje måtte Norge ha et forbund, og Ragnar var hovedmannen bak etableringen av Norges Kajakkforbund.

Norge kunne da være med på EM i København i 1934. Enda viktigere var det at padling skulle for første gang være på det olympiske programmet i Berlin i 1936. Her var Ragnar med som lagleder for Norges eneste deltager, Ivar Iversen fra OKK. Iversen nådde A-finalen på 1000 meter og endte på 8.plass.

Ragnar (til venstre) som lagleder for Ivar Iversen (OKK) i OL i Berlin

Ragnar Mørk var selv en meget god padler. Han vant det svært prestisjetunge Drøbakracet tre år på rad (1932-34) og fikk dermed pokalen til odel og eie. I den samme kajakken som han vant med i sin unge år, padlet hen Drøbakracet som  75-åring under vanskelige forhold.

81 år etter stiftelsen står OKK overfor flere utfordringer. Vi har mange medlemmer, stor aktivitet, flere utøvere som satser alt på å delta internasjonalt, vi har planer om å gjøre treningsforholdene enda bedre. Gaven fra Unni Mørk er svært viktig for klubben. Midler fra ”Ragnar Mørks fond til fremme av kajakksporten” kan benyttes til både konkrete investeringer og spesielle sportslige aktiviteter som bidrar til å utvikle klubben og kajakksporten i tråd med Ragnar Mørks og Oslo Kajakklubbs mål og visjoner.

Vi spør Unni Mørk om hvorfor hun gir denne gaven til OKK:

«I min alder  ser man ikke fremover, men tenker tilbake på årene som er gått, på de gleder og opplevelser som har krydret tilværelsen, og som har gitt livet mer spøk og spenning enn man kan klare på egen hånd. Og det er Ragnar jeg kan takke for det som er blitt meg til del av slike gleder i livet, blant annet alle våre felles padleturer.  Men takket jeg ham noen gang?    Jeg tror ikke det. Sikkert vet  jeg, at det var glede og interesse, grensende til entusiasme bak alt han satte i gang i løpet av sine 96 år, uten tanke på  takksigelser.

Når nå en livsforsikring har satt meg i stand til å gi bort en sum penger, hvorfor da ikke til Ragnars hjertebarn OKK?  En klubb ikke større enn at beløpet kan utgjøre en forskjell i budsjettet? Og som samtidig blir en anerkjennelse jeg syns Ragnar fortjener for sin virketrang og innsats for klubben? Og kanskje som en slags forsinket takk fra meg for padleturer i ruskevær og solskinn, på hav og i smale sund,  i motvind og strøm, i praktvær når havet speiler himmelen av, teltet er satt opp og baconet krøller seg i pannen.»

Reagnar og Unni Mørk

OKK´s leder, Sveinung Oftedal, sier at han vil ta godt vare på disse midlene, og sørge for at de blir godt anvendt. Sårt  tiltrengte lagbåter, en K4, en K2 og to maratonbåter er kjøpt inn, og endelig får klubben en katamaran trenerbåt som gjør treneroppfølgingen  på vannet langt bedre. Spesielt på lagbåter.

”Jeg er meget takknemlig for denne fantastiske gaven” avslutter Oftedal.

 


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Ragnar Mørk – OKKs stifter”

 1. Ferdinand Johansen avatar

  Fantastisk at det finnes slike mennesker og som ønsker og bidra til at klubben får middler til å drive i fremtiden.
  Personlig synes jeg medlemskapskontingenten bør økes betraktelig slik at alle de som gjør en fremragene innsats i klubben får vederlag for sitt arbeide. Slik at vi som ikke har anledning til og bidra tidsmessig kan føle at vi betaler det som skal til for og drive en KLUBB.

  Skulle det være et problem at i klubben skulle få for god økonomi er det jo lov og kjøpe en fritidseiendom ved kysten slik at OKK`s padlere kunne ha et fast tillholdsted utenom Oslofjorden.

  God tur og kos dere på Brygga.

  Ferdinand