Havpadlere på 1700 høydemeter

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHavpadlernes høyeste tur ever, ble begått seks fantastiske dager i begynnelsen av august. 14  nyvaska padlere stilte forventningsfullt opp med pakkede blå IKEA-poser og biler, for så å laste kajakker og navigere mot verdens lengste og dypeste fjord – Sognefjorden. Petter Voss sto bak initiativet til fellestur til sin barndoms dal – og med velplasserte støttetak fra Andreas Stokseth gjennomførte de turledelse til terningkast seks.

Invitasjonen; Kaupanger – Gudvangen – med innlagte fjellturer, lokket med spektakulær utsikt til snødekte fjell og dype daler, svimlende fossefall, det vakreste kulturlandskap med stupbratt skog og irrgrønne enger. Samtidig advarte den med vriene ilandstigninger og krapp sjø. I beskrivelsen ble det anbefalt lett regntøy, med optimistisk håp om fint vær.

Havpadlere i OKK på padle- og fjelltur i vakre Sognefjord
Havpadlere i OKK på padle- og fjelltur i vakre Sognefjord

Svimlende utsikt

Invitasjonen innfridde og vel så det. Den kunne helt klart ha smurt tjukkere på med svimlende naturopplevelser og yrende dyreliv. I løpet av få dager kunne vi krysse av for ørn, niser, steinkobbe, flere lekne niser, hjort – og blodsugne flått. Det ville heller ikke vært jug å skryte på seg en tur med høyt humør, rause ankerdrammer, bokstavelig talt iskalde bad, verdens norskeste postkortnatur og slengt på hvit geitost fra Underdal på kjøpet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Møte med de innfødte 

Nær 90 kilometer ble padlet, stort sett langs den veiløse delen av fjorden, og tusenvis av høydemeter klatret til sammen. Kajakkene ble lagt på vannet i Kaupanger og første strekk gikk til Frønningen i skumringen. Her er turleder Petter lommekjent, etter å ha tilbrakt de fleste somrene sine der. Vilhelm Rumohr, en av få fastboende ( i et herskapelig og enormt hus fra århundreskiftet), stilte tre stk Gelenderwagen til disposisjon. Bilene tok oss så 800 humpende høydemeter opp i lia. Herfra fikk vi testa knærne opp til toppen av Norge, nærmere bestemt Bleia (1700 moh). Her var det utsikt til resten av landet. Stupbratte fjellsider er fasinerende, særlig for en som kommer fra flatbygdene på Romerike. Nedstigningen var vel så spennende og lårmuskulaturen fikk også kjørt seg.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt til fjellgården “Stigen”

Dag tre padlet vi innover majestetisk Aurlandsfjord. Rigga ny leir, for så å snaue Nærøyfjorden, som står på Unescos verdensarvliste med baugen. Målet var den spektakulære fjellgården Stigen. Turen opp til stedet der ingen skulle tru at nokon kunne bu, gikk loddrett til værs. Fjellveggen var brattere enn brattest og det er vanskelig å forstå at noen kan ha fantasi til å slå seg ned akkurat der. Selv om gården ligger dramatisk vakkert til på en fjellhylle, med fantastisk utsikt. Vel tilbake i leiren var det bare å nyte siste kveld med nogen lunde fersk mat, vel vitende om at Real turmat sto på middagsmenyen resten av turen. 

Styrkende Svartadaudir

Neste dag ble det et hakk mer rutinert pakking av telt og stapping av kajakker. Dagen ble tilbrakt i et levende postkort, med rast i Underdal og inntak av berømt kjegryte. Så padlet vi videre inn i Nærøyfjorden, fløyelsmyk, dramatisk og vakker. Åretakene forsty,rret fjellsidene som speilte seg i vannet. Utsikten opp fossefallene var svimlende. I siste pause bød Oluf på styrkende Svartadaudir fra flaske. Og med fornyet kraft til de neste åretakene kom vi fram til siste leirplass i et nytt postkort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå var motivet sauer, lave tåkeskyer, slake gressletter, omkranset av stupbratte fjell og gamle steingjerder. Real turmat smakte nesten like godt som Katrines nytrukne fisk og desserten var prikken over i’en. Du tenker at turfølget må være håndplukket når Kjersti og Bjørn Tor overrasker alle med nystekte vafler, rømme og syltetøy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Teltene ligger som sukkertøy langt der nede

Nest siste dag badet i strålende sol. Utstyrt med fjellstøvler bar det rett til værs. Ny luftig utsikt fra Rimstigen og siste toppstopp; Breiskrednosi (1189moh). Inger, som selvsikkert hadde påstått at vi alltid måtte pakke regntøy på fjelltur, reddet oss fra å bli våte til skinnet. Været ble vått og regnet resten av dagen. 

Teatralsk stemning

Kajakker i postkortstemning
Kajakker i postkortstemning

(31)Siste kveld ble turlederne overrakt rundt moden hvit geitost, innkjøpt i Underdal, som en liten gest. Hanne diktet oss gjennom hele turen og Kjersti framførte stev i bekmørket. Petter kvitterte med å framføre egen og moderne versjon av Peer Gynt i lyset fra en hodelykt. Det er vel unødvendig å nevne at Oluf sang for oss?  

.

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiste frokost i fellesskap disket Nils Olav opp med nyrørte blåbær og bringebær til brødskiva. Selv om det var unødvendig å understreke at turfølget var av edleste metall. Så padlet vi sjarmøretappen inn til Gudvangen og sjauet kajakker i fellesskap før ferja – nærmest som i hurtig baklengs film – brakte oss tilbake til start (les: Kaupanger). OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA.

 

Tekst: Tonje Houg.

Foto: Hanne Eilhardt Pedersen


Publisert

i

av

Stikkord: