Kajakkeventyr på Strømtangen Fyr

Strømtangen fyr 1Et sagnomsust fyr fra 1859, på en vakker liten øy ved Fredrikstad by. En sprek og humørfylt padlegjeng, som visste bedre enn å gå tidlig i seng. En sommer på hell, en sol som varmet lell. Under pastellfarvet himmel og stjerneklar natt, dannet tredve kajakker et fargekart. Reker og hvitvin skulle nytes, sammen med alskens drikkeviser. Det var bare å bli yr, vi var endelig på Strømtangen Fyr…Ja, man kunne bli poetisk-patetisk av mindre. Men fyret, sjøbodene og de myke, avslepne svabergene som glødet i solnedgang, gjorde noe med oss som deltok på padleleir denne sensommerhelgen ved Strømtangen. Herlige kajakkturer i vakre omgivelser, med fyret som base, gav en flott opplevelse i regi av Oslo Kajakklubb.

Fredag

3 røde kajakkerUnder strålende sol lastet vi kajakkene i Øyenkilen. Med rekebokser stroppet fast på dekk, gled vi av gårde. Selv om øya lå bare et steinkast fra fastlandet på strandsiden, gav utsikten fra motsatt side følelsen av å være langt til sjøs. Vi hadde utsikt mot både Ytre Hvaler Nasjonalpark, Oslofjorden og havet mot Skagerrak. Fyrhuset og tilbyggene fyltes gradvis opp med padlere utover ettermiddagen og kvelden. Totalt disponerte vi seks soverom. Sengeplasser ble fordelt til de fleste, og madrasser til resten. De mest turvante og sporty teltet på utsiden. Kvelden passerte med grilling, turplanlegging og en hyggelig presentasjonsrunde av deltakerne. En stjerneklar himmel strålte om kapp med fyrets lyssignaler etter hvert som mørket ség på. Vi la oss til lyden av bølgesus, spente på morgendagens padleturer.

.

Lørdag

3 røde kajakker-2Etter frokost og hektisk kjøkkenaktivitet, startet turene med lett regn og vind klokken ti. Værvarslene varierte, men tillot likevel gjennomføring av de tre planlagte turene, ledet av Andreas & Hanne, Jan & Målfridur og Nils & Tanja. Sistnevnte turledere ledet en god og lang tur med fokus på bølgetrening og kameratredning. Turen til Struten Fyr med Andreas & Hanne åpnet med friske bølger og mørke skyer. Vi fortsatte forbi Søsterøyene, delvis fulgt på vei av en leken sel. Videre gikk turen mot Papperøy, mellom holmer og skjær ved Ahlholmen. Sigurd som var lommekjent i området, ledet oss gjennom spennende smug og kanaler der ingen kunne tru at nokon kunne padle. Etter Papperhavn og kanalpadling rekvirerte vi en herlig holme nedenfor en folketom hytte. Det ble tid for bading og soling, skyene på himmelen var som drevet vekk. Bekledningen gjennom dagen varierte fra tørrdrakt/ regntøy og sydvest Rød kajakk gjennom sundtil bikini og shorts. Havet var deilig temperert og bølgene vennlige. Vi klarte så vidt å rive oss løs for retur til Strømtangen. Det hjalp litt med tanken på en kald øl i ettermiddagssolen ved fyret.

Senere ruslet vi alle ned til dekket langbord i bøyenaustet for felles middag, godt forberedt av turkoordinatorene Jan og Målfridur. Reker og hvitvin smakte nydelig i solnedgangen. Med hele syv nasjonaliteter representert blant deltakerne, ble de kreative innslagene underveis ganske underholdende og stemningen høy.

.

 

Søndag 

Rød kajakk gjennom sund 2Til nok en herlig morgen i rosa soloppgang startet vi på ny frisk. Kalenderen viste 1. september, men været minnet lite om høst. Planen for dagen var korte versjoner av lørdagens turer, etter pakking, utvasking og rydding av rom. Litt mer vind bød på gode anledninger for teknikkøvelser og mer action på sjøen. Tanja & Nils gikk målrettet mot bølgene med gruppen sin, mens Andreas & Hanne ledet an nordover i retning Hankø. Kortturen med Jan & Målfridur gikk vestover til Østre Stensholmen via noe rolige kanaler. Der ble maten fortært og skrøner fortalt, før de dro tilbake samme vei via Fredrikstadholmen. En herlig tur og vel anvendt tid.

Alle turene ble rundet av med en felles samling ved bøyenaustene til en jublende avslutning. Så pakket vi med oss resten av bagasjen fra brygga og returnerte Wenche + + i kajakksamlet til Øyenkilen for hjemreise hvert til vårt. De fleste med fin farge i kinnene og godslitne kropper. Det er grunn til å tro at neste års tur samling ved samme sted blir raskt fullbooket.

Takk for en super tur og nok et herlig kajakkeventyr!

Tekst og foto: Linda Sannum

IMG_0605

 

.

.

 


Publisert

i

av

Stikkord: