Et padleeventyr i nord

2014-sommer-7132

I juli møttes 65 padlere i Vesterålen for å delta på Arctic Sea Kayak Race (ASKR). 12 av deltakerne var fra Oslo Kajakklubb, blant annet veteranen Oluf som var med for 10. gang. Vi som var med for første gang er ganske sikker på at det ikke blir den siste! Uka ble et eventyr. Helt over all forventning. Blikkstille sjø, sommervarme og midnattssol, glade friluftsfolk og utrolig vakre omgivelser. Vi følte til tider at vi padlet rundt i et Tidemand og Gude maleri.

IMG_1751

ASKR startet søndag 20. juli på Kråkberget, som er ca. 45 min. kjøring fra Sortland. De som skulle padle kort tur startet samme kveld, men hele OKK-gjengen meldte seg på ”Long Ramble” og fraktet kajakkene sørover til Ringstad, hvor turen startet med 37 km dagen etter. Forbi holmer og skjær på blikkstille hav siger 45 kajakker. Litt forbi Litløy fyr, på Gaukværøya, stopper vi for lunsj og første bad på turen. Herlig!

Videre går turen på vestsiden av Vesterålen, forbi Langøya og nordover til Åsand, der vi tasser i land på hvit, varm sand ved Husøya. Nytt bad og opp med telt. Mange telt! Blå Ikeaposer fulle av utstyr bæres i land. En båt ankommer med ved. Flere sekker blir båret i land, og kvelden er lys og vakker.

2014-sommer-7037Oluf setter i gang med badstue-forberedelser, og nærmere midnatt står nakne kropper inntyllet i røyk og damp ved siden av steinovnen under presenningen, før hele gjengen stormer ut og ned mot havet for å ta seg en dukkert. Det hele er som en scene tatt ut av en film.

IMG_1602På tirsdag går turen videre nordover, innom Nykvåg via Fuglenyken, der seks ørner svever over hodene våre og lundefuglene svirrer forbi kajakkene. Plutselig dukker de opp av havet med fisk i nebbet for like fort å dukke ned under overflata igjen. Så små og lubne de er, har aldri sett de så nær før.

Et stykke lenger nord gjør vi strandhugg. Vi har kommet til Hovden og har lenget etter kaffe en god stund. Det er gode og lange lunsjpauser her, 2-3 timer. Både tid til å spise, bade og sove litt for de som ikke har gjort altfor mye av det i løpet av natta.

På turen føler vi oss veldig godt i varetatt. Med lokale guider både først og sist, 2 følgebåter og Redningsskøyta. Tidligere år har det vært god bruk for båtmannskap, når bølger og motvind har gjort turen svært mye tyngre enn for oss som bare sklir gjennom havblikk i varmt vær.

Tirsdag avsluttes på Sørsandvika på Skogsøy etter å ha besøkt Storholmen og Buholmen midt i havgapet, øyer som svært sjelden kan besøkes på grunn av vær og vind. Tåka siger inn på kvelden, og snyter oss for midnattssola, men bålet er på plass og alle finner seg en plass i ringen før vi tumler inn i teltene.

IMG_1569Onsdag går turen til Skipnes som ligger på Tindsøya. Vi starter sørover forbi Hjellsandøya, øst for Børøya, gjennom Børøysundet og så rundt nordsiden av Tindsøya og Tindstindens bratte fjellsider. Lunsjen inntas i Tinden, der det er cafe med kaffe og vafler. Katrine har fisket på turen, så det blir en god smakebit av fersk torsk. Mmm…

Siste etappe inn til Skipnes er bare 3 km. Vi siger inn mot det gamle fiskeværet i V-formasjon, med Oluf i spissen. Når vi nærmer oss brygga synger Oluf av full hals ”Ut på tur” til melodien av O Helga Natt.

Skipnes blir base fra onsdag til lørdag, med felles baccalao-middag på onsdag, turgåing, padlesprint og teknikkurs på torsdag og halvmaraton og festmiddag på fredag. Herlige dager i utrolig vakre omgivelser. Jeg tror nok de fleste av oss må tilbake til ASKR.

IMG_1345I løpet av uka padlet vi ca. 120 km. Det føles godt!

Lørdag er det avskjed og padling tilbake til Kråkberget. Første dag med motvind og regn, som et tegn på at snipp snapp snute, nå er eventyret ute.

IMG_1222IMG_08122014-sommer-71022014-sommer-7084
2014-sommer-6930
IMG_1116Tekst og foto: Liz Palm

 


Publisert

i

av

Stikkord: