Surfski kurs på OKK med Boyan Zlatarev/Surfski Center Tarifa

OKK15For ca en uke siden ringte Bohyan Zlatarev, daglig leder på Surfski Center Tarifa, for å høre om ikke han skulle legge turen om Oslo og holde noen Surfski- kurs i helgen. Vi hadde snakket om det i våres, men nå var han på reise til Stockholm og kunne i etterkant tenke seg å svippe innom Oslo. Det ble kort varsel og en litt spaltet «Surfski-identitet» da jeg holder på for fullt med å arrangere kommende helgs kurs med Sean Rice fra Sør-Afrika sammen med Einar Kjerschow. Men man sier naturligvis ja når en venn med så høyt et kompetansenivå tilbyr seg å komme til den lokale klubben og holde kurs. OKK5Litt klipp- og limarbeid samt god hjelp fra webredaktør Elizabeth – og annonsering av Surfski-klinikken var ute på nett. Og fin respons på interesserte ble det!

Både Boyan og Oscar Chalupsky sverger til en veldig annerledes teknikk som baserer seg på stabilitet snarere enn fart – og på et langt padleliv uten skader. 10517665_10152434340433978_3875187261871965394_oSom en følge av dette er stilen lav; lave skuldre, albuer og det er heller ikke snakk om å føre skyvearmen fram i øyenhøyde. Heller heter det her “look at the back of your hand!” altså skyvehånden ca en god fot fra ansiktet og låst i denne posisjon gjennom padletaket. Flattvannspadlere korser seg allerede, men teknikken har sine meritter, faktisk tre stykker i bare denne instruksen:

1) Padleåras omdreiningspunkt blir grepet lengst fra vannet, og det gir størst utslag i vannet.Topphånden kan ikke føres skråt ned gjennom padletaket, en vanlig feil som flytter padleårens omdreiningspunkt til nederste grep med små utslag i vannet.
2) Du tvinges til å rotere når nesen og baksiden av hånden må være nærmest magnetisk låst til hverandre.
3) Teknikken gir et lavt tyngdepunkt og det gir stabilitet.

okk16Oscar og Boyans teknikk, som består av mange andre punkter det ikke er plass til her, er ganske kontroversiell selv i surfskikretser, men sprer seg. Tanken er at padletaket har så mange elementer at simultanlæring av alle padletakets faser svarer til å åpne alle programmer på en computer. Vi har ikke kapasitet nok til å gjøre dette effektivt. OKK12Derfor har de brutt padletaket ned i 7 enkeltbevegelser som man øver ensidig igjen og igjen og igjen. OKKBegge påstår stædigt at de fortsatt tar en slik teknikk-sesjon flere ganger per uke og at bevegelsene derved lagres i underbevisstheten slik at bevisstheten kan fokusere på å lese bølger. Det er en veldig mekanisk tilnærming som skiller seg ut fra hva andre surfski-guruer som Dawid & Nikki Mocke og Sean Rice underviser etter, hvor det handler mer om å skape en flytende kraftfull bevegelse hengt opp på et par fixpunkter.

Uansett disputser om teknikkinnlæring er det et faktum at mange nyere surfskipadlere med Oscar/Boyans råd veldig hurtig oppnår vesentlig bedre stabilitet og kan fokusere på bølgelesning. Som vi alle sikkert har prøvd betyr flattvannshastighet nesten ingenting i høy sjø, her er bølgeteknik og stabilitet alt. okk16 10483808_10152432309653978_314686428038788937_oMin rankeste båt er raskest på flatt og langsomst i 10 sekundmeter og desidert er dette sant omvendt.

Boyans tanke er at padleåren er din forankring i vannet og hele omdreiningspunktet for stabilitet i sjø, tenk på at du tar deg fram fra stolpe til stolpe, noe annet enn man ville høre fra en K1 trener. Sett din padleåre dypt i vannet, la den bestemme bevegelsen utover, og ta den opp når årebladets forkant peker opp, senest ut ved hofta, dra ikke lenger for da er det bare 30 cm vann over bladet til å stabilisere deg. Boyan fokuserte siden en del på hvordan man faktisk leser bølger, plaserer seg i bølgene, oppdar når man er på en liten bølge – ikke så lett som man skulle tro.

Når skal man bremse – og når gir man gass. At surfski ikke er en familiebil i 4. gear, men en sprint, surf, sprint, surf sport hvor intervalltrening er sinnsykt viktig!

Også selvredning i surfski fikk fokus. For de som ikke har prøvd det, få en til å vise det i OKK. I et land som Norge er det nesten nok grunn til å padle surfski når vanntemperaturen blir en risikofaktor.

Boyan er på vei til å gjenforenes med familien på Surfski Center Tarifa nå hvor kitesurferne blir færre på vannet – og surfskiene tar over. Returbilletten til Norge er ikke bestilt, men planen er lagt……

Der har blitt mange flere surfskipadlere i de fire årene jeg har padlet rundt Bygdøy, og det blir mange flere surfskiarrangementer for oss alle!

Tekst og foto: Sune Wendelboe

OKK-medlem og Surfski-entuasiast


Publisert

i

av

Stikkord: