Sensommer ved Strømtangen fyr

Fyret
Strømtangen fyr

Havpadlergruppen i Oslo Kajakklubb tilbrakte en strålende augusthelg ved havgapet i Fredrikstad. For femte år på rad bød Strømtangen Fyr på nok et padleeventyr.

InformasjonDet spøkte litt for padlingen da Skagerak brygget opp til 12 sekundmeter vind, og havet viste krefter alt på den korte turen over til fyret fra land. Men alle de 31 deltakerne hamlet fint opp med urolig sjø gjennom helgen. Gruppen, som besto av både ferske medlemmer og ”veteraner”, fikk smake på meterhøye bølger og testet muskler i heftige vindkast.

Anne og Gunnar Halden var med for første gang i år. De hadde hørt mye fint om turene til Strømtangen fyr, og koste seg hele helgen med padling, god mat og hyggelig selskap: – Med en værmelding som varslet svært mye vind ble det både spennende og morsomt. Jeg hadde aldri padlet i halvannenmeters bølger Bespisningog 12 m/sek vind før, men det gikk fint og var bare gøy, sa Anne.

Full fyr…
… på grillen ble det da padlerne ankom utover fredagskvelden med grillmat til kveldens samling ute. Fyrvokterboligen, maskinhuset og assistentboligen fyltes opp med rekordmange deltakere denne gangen. Kveldens underholdning besto av et sjeldent og vakkert nordlys, godt synlig selv med Fredrikstad by i kulissene og lyskast fra fyret i bakgrunn. Alle som ønsket fikk soveplass inne, noen sov likevel ute i telt.
Karine og Eva var også førstereis på Strømtangen i år og fornøyde med arrangementet: – Det er fint å padle her. Vi kan gå innaskjærs og utaskjærs og velge nivået på bølgene ut fra hvilken variasjon vi ønsker, sa Karine. – – I tillegg er det et veldig godt miljø i OKK, legger Eva til. Det er ekstra fint med alle de ulike aktivitetene turene byr på, og hvordan turlederne tar seg av deltakerne. I begynnelsen lærte jeg like mye på torsdagspadlingene som på kurs, sa Eva.

Serie10Etter å ha gått glipp av Strømtangen-turene tre år på rad, fikk Ketil endelig anledning til å bli med i år. Lørdag var han turleder sammen med Gunnar. – Det var en fin og jevn gjeng å være turleder for i dag. Vi klarte å holde oss godt samlet fordi vi delte inn gruppene etter hvilken fart man ønsket å padle i, og nivå på bølgene, sa Ketil.

Kajakk og kalas
Lørdagen ble som alltid turens høydepunkt. Med dekket langbord i Bøyenaustet under vakker fullmåne i stjerneklart vær, ble det rekefest for duggfriske deltakere. Den rutinerte festkomiteen med Øivind og Målfridur i spissen, sørget for kjølig hvitvin, tempererte reker, loff og tilbehør. Kajakker utoverArbeidsoppgavene var godt fordelt, slik at alle bidro med rydde- og fikseøkter.

Anne og Hanne var begge med for fjerde gang i år, og er å anse som Strømtangen-veteraner. – Hele stedet er en kulturskatt. Den rammen som fyret gir, og langbordet her i bøyenaustet, gjør det veldig sosialt. Vi blir en sammensveiset padlegjeng, og så får vi øvd teknikk i en annen type sjø og bølger her, sa Hanne. Anne er enig. Omgivelsene med havet rett ut og øyene rundt, gjør at det blir skikkelig havpadling, mener hun:
– Her får vi gjort ting vi ikke gjør på de vanlige turene hjemme. Og så er det spektakulært å bo på et fyr da, sa Anne.

KlestørkÅrets underholdningsavdeling besto av friskusene Tonje og Cathrine. Nivået på limerick-konkurransen ble – ikke overraskende – ganske freidig, og den fortsatte på e-post i flere dager etter at turen var over.

Et eldorado av muligheter
Som ansvarsfulle padlere bør, tilpasset turlederne padleetappene etter vær, vind og form. Tradisjonen tro var det tidlig opp og ut på tur. Padleturene ble dog noe kortere i år enn ellers, grunnet vind, så gruppene ble delt inn etter ønsker om fart og bølgenivå. Mulighet for bølgelek på lørdag, og rull & tull på søndag, kompletterte tilbudet om et innholdsrikt program. Serie12Helgens overraskende sensommervær fristet også til bading i mild sjø og lat soling på svabergene søndag.

– Været ble bedre enn YR varslet, men vi hadde mye vind fredag og lørdag. Mange fikk kjenne på det å padle i mye motvind og motbølger, og fikk ny ellers fornyet erfaring med litt mer vær enn mange er vant med. Inntrykket er at alle var fornøyd med turene, både på kort og litt lengre tur. Dette ble enda en vellykket Strømtangen-tur, sa oppmann for havpadlerne, Øivind Hansen.

Sigurd Wenneberg, som er lommekjent i området rundt Strømtangen, var primus motor for turen de første årene. Serie2Siden har han vært bidragsyter som turplanlegger og guide. Med sine gode lokalkunnskap har han loset oss gjennom idylliske kanaler og steder ingen kunne tru at nokon kunne padle. Etter hvert som havpadlermiljøet i klubben blir stadig større, har vi også flere padlere som er godt kjent langs kysten. Mange er gode turvenner året rundt, og har vist hverandre fine turer. Flere enn før har også turleder-kompetanse.

Med de flotte omgivelsene og varierte turmulighetene som finnes i dette området, både i retning nordover og sørover mot Hvaler-øyene, er det gode sjanser for at tradisjonen med Strømtangen videreføres de neste årene.

Tekst og foto: Linda Sannum


Publisert

i

,

av

Stikkord: