Vær synlig på fjorden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onsdag 20.juli, 2016 oppdaget Oslo Brann- og redningsetat 2 padlere  liggende i sjøen i nærheten av Bleikøya. Den ene av kajakkene var fullstendig delt i to.

.

En hvit motorbåt hadde kjørt rett på padlerne. Viktigheten av å være synlige på sjøen kan ikke understrekes nok. Du kan lese hele saken her: http://www.aftenposten.no/article/ap-600726b.html.

OKKs leder, Sveinung Oftedal, har uttalt seg til NRK om saken her: https://www.nrk.no/ostlandssendingen/fritidsbat-delte-kajakken-i-to-1.13056180

Norges Padleforbund, ved Generalsekretær Sven Nordby Anderssen, krever nå strengere fartsgrenser på sjøen for å beskytte sjøens myke trafikanter.

For ett år siden opplevde OKK-medlem Einar Kjerschow en tilsvarende hendelse. Han ble intervjuet om dette i NRK1 kl 18:45 25.07.2016. Du kan se innslaget her.

Til alle medlemmer i OKK – tenk sikkerhet når du ferdes på sjøen! Vi minner samtidig om bruk av redningsvest ved ferdsel på sjøen. Det generelle vestpåbudet trådde i kraft 1.mai, 2016. Du kan lese mer om påbudet her.

Fortsatt riktig god padlesommer!


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

4 kommentarer til “Vær synlig på fjorden”

 1. Liv Eltvik avatar
  Liv Eltvik

  Hei, Erlend Haraldsvik ble også intervjuet i Østlandsendingen mandag 25.juli kl 14.

  https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/DKOA03014016/25-07-2016

 2. Liv Eltvik avatar
  Liv Eltvik

  Hei,

  Som padlere bør vi alltid bestrebe oss på å være synlige, holde oss unna leder og områder der mange båter kjører. Ved krysning av leder bør det gjøres det det er smalest.

  Selv bruker jeg et oransje sykkelflagg og får mange positive kommentarer fra båtførere om at det gjør det lettere å se meg.

  Men problemet er nok helst at en god del båter holder dårlig/ ingen utkikk. Ser også mange som tydeligvis har satt på autopiloten og har nesen ned i telefon etc.

  Redusert fart for fritidsbåter vil være til stor hjelp. Det går an å forholde seg til og komme seg unna en båt som gjør 5-10 knop. Nyttefartøyer er vanligvis også enkle å forholde seg til, de har faste ruter og gjør sjelden uforutsette manøvrer.

  I Oslo er det 5 knopsgrense i havnebassenget (innenfor Kavringen lykt så vidt jeg husker) og ellers 50 m fra land. Men jeg tror det er dårlig skiltet og lite kjent. Jeg fikk tak i et kart fra Oslo Havnevesen i sin tid.

  I Bærum er det 5 knop 200 m fra land ( inkl. rundt øyer). Dette er skiltet. For en del år siden vurderte Kystverket en generell regel om 5 knop 50 m fra land, men det ble stoppet etter protester fra andre deler av landet. I Blindleia mener jeg det er egne fartsgrenser om sommeren.

  Da jeg satt i styret i Sjøvettkampanjen sendte jeg inn forslag til Kystverket om fartsgrenser i Oslo. Skal se om jeg finner det igjen. Tror det vil være nyttig med en generell fartsgrense på 5 knop for fritidsbåter innenfor Dyna fyr og ellers 200 m fra land. Mener Oslo kommune/havnestyre(?) har anledning til å vedta egne fartsgrenser tilsv. det Bærum har gjort.

 3. kristoffer nielsen avatar
  kristoffer nielsen

  Utifra bildene i artikkelen ser det ut til å dreie seg om to knallgule havkajakker i dette tilfellet. Man kan jo spørre seg om disse hendelsene forekommer fordi vi padlere er lite flinke til å gjøre oss synlige, eller om problemet i all hovedsak må løses gjennom strengere regulering/sanksjonering av motorbåttrafikken? Noe for forbundet vårt å ta tak i kanskje?

  1. Elizabeth H. Glad avatar
   Elizabeth H. Glad

   Norges Padleforbund ved Generalsekretæren har vært i media og krever nå strengere fartsgrenser på sjøen. En absolutt nødvendighet etter sommerens padleturer så langt!