Luftig ved Strømtangen Fyr

Strømtangen Fyr
Strømtangen Fyr

Bypadling og sightseeing i Fredrikstad by ble en vellykket vri på årets fyr-tur for havpadlerne.

Augusthelgen startet med en vindstyrke som gjorde det lite aktuelt å utfordre havgapets krefter. Da vindkastene nådde opp til 14 sekundmeter vind på fredagskvelden, foreslo turleder og Oppmann Hav i OKK, Øivind Hansen, en annerledes tur for årets deltakere.

Bypadling med surf

Ilandstigning på Fredriktad torg.

Lørdag padlet dermed en unison gruppe havpadlere inn til Fredrikstad by. I godt driv på hvasse bølger og med vind i ryggen fra Strømtangen, surfet gruppen kajakkene sine elegant inn til torget i sentrum. Side om side med seilbåter, fritidsbåter og byferger.

Rasten foregikk ved bryggen, etter ilandstigning ved stentrappen på torget, tilsynelatende til stor underholdning for de mange Fredrikstadfarerne på lørdagsvift i byen. Etter matpakkespising og påfølgende cafèstopp, returnerte gruppen til fyret i restene av kraftig motvind og bølger.

 

Øyloffing ved Papper på Hvaler
Øyloffing ved Papper på Hvaler

Naturskjønt på søndag

Bølgelek, øyloffing og kanalpadling i Ytre Hvaler nasjonalpark er blant de faste komponentene som hvert år frister havpadlere fra OKK til Strømtangen Fyr. Det ble det heldigvis også anledning til i år, da vinden løyet på dag to. Papperøy ved Hvaler, med sjarmerende kanaler og bortgjemte strender ble en flott kontrast til lørdagens urbane tur.

 

Rekefest i Bøyenaustet

Rekefest i Bøyenaustet ved Strømtangen Fyr
Rekefest i Bøyenaustet ved Strømtangen Fyr

Det sosiale høydepunktet på turene til Strømtangen er rekefesten og underholdningen i Bøyenaustet på andre siden av øya. Femten sultne padlere kom til dekket og pyntet bord, i herlig augustvær. Da siste reke var pillet, fikk deltakerne bryne seg på quiz og leker. Kulturbidragene besto av folkeviser, parodi på amerikansk politikk og en urfremføring av OKKs kjære Oluf sin (for mange velkjente) turvise ”Ut på tur” – i gurgleversjon!

Feststemning, som mye annet som skjer rundt midnatt, er ikke alltid lett å gjengi i etterkant, så skribenten nøyer seg med å skrive at det var god stemning og alle sov godt etterpå.

 

Om Ytre Hvaler nasjonalpark og Strømtangen Fyr
Øya Strømtangen ligger utenfor Fredrikstad, rett i utkanten av Ytre Hvaler nasjonalpark, med flotte padlemuligheter nordover mot Hankø og sydover til Hvalerøyene. Strømtangen Fyr var bemannet med fyrvoktere fra 1859 til 1977. I dag er fyret automatisert, og fyrvokterboligen og de mange tilsluttede bygningene er godt vedlikeholdt og tilpasset utleie.

Ytre Hvaler Nasjonalpark omfatter en stor del av kystlandskapet og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad kommune i Østfold. Landskapet er preget av glatte svaberg og vindpåvirket kystfauna. Hvalerøyene består av over 800 øyer, og byr på store variasjoner og spennende turmuligheter i kajakk.

Tekst: Linda Sannum. Foto: Pernille Øverli og Linda Sannum

 


Publisert

i

,

av

Stikkord: