Stemningsrapport fra Håøya

– Bli med til Håøya! sa Anne og Oluf.

– Jaaaaa, sa en gjeng ivrige havpadlere. Noen så spreke at de satte i vei fra Bestumkilen allerede fredag morgen og markerte revir på plenen i Håøybukta, slik at det ble plass til resten av teltene som kom på lørdag.

Størst og høyest

Håøya er Indre Oslofjords største øy, og ligger rett nordvest for Oscarsborg. 228 meter høy er den også. Det har vært militært område i sør og våpenproduksjon i nord, og øya har mye spennende historie. I dag er Håøya et yndet utfartssted og velegnet for både småbåter og telt. Og praktisk siden det er både vann og doer her. De som ikke har egen båt kan ta rutebåt fra Rådhuskaia eller Drøbak.

På eventyr med kajakk

Hvis man ikke vil padle bortimot 3 mil fra kajakklubben, er det helt perfekt å kjøre bil til Sætre og padle derfra, som flere av oss gjorde. Da blir turen ca 1 mil. Det er en flott lav brygge rett sør for båtforeningen og gode parkeringsmuligheter.

Turen gikk via Rauholmene, innom Bergsholmen, der vi tok en benstrekk og tissepause og/eller nøttepause, før vi rundet sørenden av Håøya og padlet opp til Håøybukta. Like før vi rundt neset ble vi tatt igjen av langpadlerne som kom dagen før og hadde vært på Oscarsborgvisitt etter frokosten.

Telt i ulike farger poppet opp og en sulten gjeng satte seg rundt bordet og byttet etterhvert ut padlestøvler med gode tursko og satte kursen på stier sørover på øya. Tett, grønn skog og god stigning, vi glemte et øyeblikk at vi var på en øy, helt til skogen åpnet seg og vi fikk utsikt til fjorden.

Naturreservat

Søndre del av øya er naturreservat, og har 24 tresorter og en haug ulike planter, mose og sopp. Området ble åpnet for publikum så sent som i 2002. Her er det både flott og flått, men vi slapp å stifte bekjentskap med sistnevnte.

Kvelden bød på god stemning med primuser, gode middagsdufter og utveksling av gode papp- og kartongviner i ulike størrelser. Herlig å kunne nyte en av de lyseste nettene ute under åpen himmel.

Kanelsnurrer og rosinbrød

Søndag gikk turen innom Håøya Naturverksted som bød på ferske, velduftende delikatesser. Bakverk, kaffe, spekemat og ost. Lokale geiter bidrar til produksjonen.

Omsider tas 11 telt ned og 7 kajakker setter kurset mot Bestumkilen, for en frisk tur med vestavind, og 4 mot Sætre, med innlagt fugletittetur forbi Sundbyholmene.

Tusen takk til Anne og Oluf for en flott tur og god guiding. Det fristet til gjentakelse!

 

En liten «ankerdram» for sist ankomne fra Oslo på lørdag.
Skogsvandring i naturreservatet sør på øya
Søndagstur i eventyrskogen
Litt huleutforskning sør på Håøya. Inge og Oluf.

 

 

 

God turmat og prat er halve moroa.
Langtursjef Inge klar for avmarsj søndag.
Fyret på Sundbyholmene. Fascinerende mye fugleliv som åpenbarte seg når vi nærmet oss.

Publisert

i

av

Stikkord: