Himmel og hav

 

Himmel og hav for et land vi er så heldige å bo i! Og heldige var vi som fikk være med på tur til Tranøy og Hamarøy! Verdens beste planlegger Anne, verdens stiligste og kulturelle Pernille, og verdens beste Petter som leda oss trygt gjennom holmer og skjær og quizer og fyr! En stor takk til dere tre og til Oluf, Anne og Maiken som kjørte alle kajakkene på hengeren.

Himmel og hav! DET klare turkise vannet, med den lysebrune glinsende tanga, og den lysande strand mellom høgfjell og fjord. Den lyse nordlandsnatta med farger som synker og synker i sinnet og minnet. Javisst var vi heldige med været, men vi hadde regn og grå daga også(På Tranøy, og den lange dagen vi hadde lang lønsj på butikken i Skutvik). Heldigvis! Da lyser de fine dagan enda sterkere. Latteren mellom telta, badinga uansett vær. Tranøy fyr med den lange moloen ut til fyret, med bølger som slikka rundt skjæra som sjampanje. Hurra! To stykker forlova seg på turen og vi fikk være med og feire. På Tranøy og Hamarøy fikk vi en herlig dose kultur(ho, ho, ble litt mye for noen), med omvisere som la sjela si i det de fortalte og leste opp fra Hamsuns skatter, med alle skulpturene og galleriet i fjæra på Tranøy. En god start.

Vi lurte på om vi skulle ta innersia siden været var sånn passe. Men mandagen rant med sol og lite vind, så vi fikk en herlig tur med Lofotveggen styrbord, og Hamarøy babord. Helt for oss selv fikk vi til lønsj en sydhavsstrand med irrgrønn jungel bak. Eller kanskje det nettopp er en nordhavsstrand? En nordlandsk fantasi med Hamarøyskaftet, fallosen som ruvet over oss små menneska som padla inn til munningen av Straumsvatnet og bare SÅ. Dette var vakkert! Men alle blåskjella vi plukka måtte vi kaste på havet, uspiselige der nord. Men hva gjør det, når oppmann Harald fisker sei og lyre til alle som ville ha?

Vi kom til Flatøy fyr i transtilla. Ei natt vi ikke hadde lyst til å legge oss! Etter hvert kunne forresten ingen av oss klokka…

Vi klatra til topps i alt som kunne klatres i, fyret, lykta og på en påle. Ikke blomster og blod, blomster og blod, men himmel og hav, himmel og hav!

Hos Randi på Naustholmen fikk vi vafler og omvisning på stedet med det store hjertet. En flott plass med ei flott dame!

Siste dagene telta vi på stranda på Nordskot med utsikt mot fjella på andre sia av Vestfjorden og sugde til oss strålene fra sola som gikk opp og ned, og opp og ned…Vi fikk oss turer rundt omkring til sjøs og til fjells, en travers og ei dronningrute, med rundskue vidt omkring til alle øyer og himmel og hav. Dette er padleparadis!

Hvor går turen neste sommer? Med disse folka kan jeg reise nesten hvor som helst, så takk alle sammen for at det ble en så eventyrlig, avslappende og latterfull tur! For meg vil disse dagene i nord lyse helt ned til der jeg bor.

Skrevet av Kirsti Solbakk

 

 

 


Se oftere mot nord 

Gå mot vinden,
du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien.
Hold den.
Den er kortest.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel,
sommernattens solmirakel.
Gå mot vinden.
Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.

Rolf Jacobsen


Publisert

i

,

av

Stikkord: