Mørkepadling og bølgelek på Bolærne

Bølga bryter og sender kajakken med en 45 garders vinkel ned i bølgedalen. Der ender det i en vaskemaskin med kaskader av hvitt skum.

Bølgelek var bare en liten del av programmet da 14 aktivitetsledere fra havpadlergruppa i OKK hadde avslutningssamling på Bolærne fredag 27. til søndag 29. oktober.

På denne turen var det navigasjon i mørke, bølgelek, redning og VHF-kommunikasjon som sto på programmet, avhengig av forholdene. Og ikke minst evaluering av årets padlesesong – og planlegging av den neste.

Været i slutten av oktober kan være barskt, og værmeldingen for helgen ga visse planleggingsutfordringer. Planen var å trene navigasjon i mørke med avgang fra Fjærholmen ved Tønsberg kl 20.00 på fredagen. Ut til Kommandantboligen på Bolærne, som er en hytte som disponeres av Oslofjordens friluftsråd, er det vel 7 kilometer. Padling i mørket kan være utfordrende. Hvis det er sterk vind er det vanskelig å kommunisere og holde gruppa samlet.

Og nettopp denne helga meldte yr at det skulle blåse 8 m/s på Bolærne når vi skulle starte kl. 20.00, økende til 10 m/s kl. 22.00. Og på søndagen var det meldt stiv kuling fra nord! Dette ga noen planleggingsutfordringer. Ville det være forsvarlig å padle ut til Bolærne i så mye vind i mørket – og ville det være mulig å komme oss tilbake på søndag? Som plan B hadde vi derfor en alternativ overnatting på en annen hytte ved Fjærholmen i bakhånd.

Vinden skulle imidlertid vise seg bare å bli 4-5 m/s. Vi delte oss derfor i tre grupper, hver gruppe utstyrt med 2 VHF-er til kommunikasjon, og padlet ved hjelp av fyrlykter/kart og kompass/GPS i ulike ruter ut til Bolærne. Både stemningsfullt og lærerikt var den unisone tilbakemeldingen da vi litt før midnatt kunne oppsummere erfaringene rundt middagsbordet.

Lørdagen opprant med strålende høstsol. Vi delte oss i 4 grupper som delvis opererte sammen og hver for seg, litt bølgelek, litt redning, litt navigasjon og litt bruk av VHF. Erfaringen med VHF er at det er et godt hjelpemiddel, men kan også skape en falsk trygghet. Rekkevidden er ikke veldig god når en sitter i kajakk, og når det blåser og det kommer sjøsprøyt i mikrofonen/høyttaleren, kan det fort bli vanskelig å høre hva som sies. På slutten av dagen tok noen en ekstratur ut mot havet og fikk oppleve herlige dønninger og brytende bølger. Både spektakulært og utfordrende.

Et viktig element på slike turer er debriefing og læring. Som aktivitetsledere skal vi være i stand til å planlegge og gjennomføre turer på en trygg måte og ta avgjørelse som gjør at deltakerne får en god opplevelse.

På kvelden nøt vi en bedre treretters middag med laks til forrett og lam til hovedrett – det hele vel krydret med gode refleksjoner og masse latter. Slikt bidrar også til å sveise gjengen sammen.

Den beste læringen kommer nå vi utfordrer oss selv på ulike punkter og deretter evaluerer. Slik sett var det et ypperlig læringspunkt når yr meldte at det natt til

søndag skulle blåse stiv kuling fra nord, og selv på søndag så mye som 14 m/s. Storm meldte på den annen side noe mindre vind. Hvor mye vind ville det være forsvarlig å legge ut i?

Vi lagde alternative planer for å komme oss tilbake. Hvis det blåste for mye til å padle mot vinden opp til Fjærholmen, var plan B å dreie sydover med vinden, gå inn til Årøysund og hente bilene dit. Plan C var å vente til vinden løyet senere på kvelden eller bestille taxibåt til dem som var avhengige av å komme seg hjem søndag ettermiddag.

Vinden ble mindre enn meldt. Vi kunne padle i le for Bolærne et langt stykke, men fikk prøvd oss siste strekket inn mot fastlandet da det blåste frisk bris imot med liten kuling i kastene.

Totalt virket alle fornøyde. Og til dere som enda ikke er aktivitetsledere – klubben sponser 75 prosent av aktivitetslederkurset dersom dere ønsker å bli med og lede onsdags- og torsdagspadlinger og arrangere og lede turer. Det er lærerikt – og ikke minst – veldig moro!

Harald (oppmann Hav)

Ut mot havet var det herlige dønninger og utfordrende bølger.

 


Publisert

i

av

Stikkord: