Turrapport, Heestrand 13.-15. oktober

Skrevet av Marte Holhjem —

Etter en lang og herlig padlesesong var det nok en gang klart for årets høstavslutningstur. Turen gikk til Heestrand i Sverige og blant de 40 påmeldte padlerne var det flere som ville få opplevelser de trolig sent vil glemme.

Etter ca. to og en halv times kjøring fra Oslo, kom vi fredag kveld frem til vandrerhjemmet i Heestrand og herlig suppe laget av Birte. Vi spiste oss gode og mette før lørdagens turer ble planlagt og presentert, fire totalt. Stemningen var god og alt lå til rette for en herlig helg.

Lørdag morgen våknet vi opp til sol en god del vind. Etter å ha spist frokost og smurt niste (kjøkkenpersonalet ble nok litt overrasket over hvor mye mat som går med til å brødfø en gjeng med kajakkpadlere) gjorde vi oss klare for tur. Den roligste turen gikk nordover gjennom Hamburgsund og tilbake. En litt lengre tur gikk gjennom Hamburgsund, mot Fjällbacka og tilbake. For de som ønsket litt mer utfordring var planen å gå utaskjærs og forsøke å nå Fjällbacka, før hjemturen skulle gå gjennom Hamburgsund. Den siste turen var for de som ønsket bølgelek.

Med et sted mellom 12 og 17 sekundmeter vind fra sør skulle det vise seg at selv de som padlet innaskjærs skulle få kjenne på naturkreftene. De som var på den første turen fikk sterk motvind på hjemturen, noe som resulterte i at en liten gruppe fant det best å gå i land halvveis på tilbaketuren og gå tilbake (en bil ble hentet og kajakkene kjørt hjem). Den andre turen kom seg til Fjällbacka, men café-besøket det hadde vært snakk om ble det lite tid til.

Gjengen som padlet utaskjærs nådde aldri Fjällbacka, men i 3 meter høye bølger hørtes det ut som de hadde hatt det gøy likevel. I den siste gruppa, med de tre som hadde meldt seg på bølgelek for nybegynnere (pluss to ledere), ble det nok litt mer action enn noen hadde sett for seg. Vi som var med der fikk øvd oss både på bråttpadling, rulla og kameratredning i høye bølger.

Det mest dramatiske var dog da tuppen på en av båtene gikk i bunn og bølgen bakfra førte til at padleren stupte over og frem over kajakken. Einar (som var utplassert på land for å ta bilder) var plutselig på rett sted til rett tid. Kastelina var ikke langt unna, og ikke bare fikk han reddet padleren, han fikk også hele seansen på film. Einar rakk ikke få kastelina oppi posen før undertegnede få minutter senere fikk erfare hva som skjer når man i stor fart og bølger ikke klarer å styre unna land, og man ender opp med båten over seg og ryggen mot fjellet (på land). Heldigvis ble ingen skadet og både båter og årer (og pumpe) ble funnet igjen. (Det bør kanskje presiseres at vi alle hadde hjelmer).

Når alle omsider var kommet hjem fra tur (og de som ønsket det hadde tatt en tur i badstua), var det tid for rekefest. Etter oppmannens tale var det høytidelig prisutdeling av diverse priser, samt kåring av vinnere i fotokonkurransen. Praten gikk lett, stemningen var på topp og det vites ikke når de siste gikk og la seg.

Søndagen hadde vinden lyet noe, og det ble satt opp to turer; en gjennom Sotenkanalen (biltur ned til sørenden av sundet og padling nordover i lett medvind) og en sørover fra Heestrand med lunsj i et «basseng», samt bølgelek på tilbaketuren. Det virket som folk hadde det bra på begge turene. Vel tilbake i Heestrand var det bare å laste opp bilene og sette kursen tilbake til Oslo.

En stor takk går til arrangementskomiteen og til alle som stilte som turledere. Takk for at vi får dra på disse turene og for alt arbeidet dere legger ned for at vi andre kan komme til «dekket bord»!

 


Publisert

i

av

Stikkord: