OKK-ere på tidenes padletur: The Russian – Scandinavian Kayak expedition 2018

Vi er ikke akkurat heldige med været! Stein-Fr Kynø ser ut på den norske vinteren gjennom kjøkkenvinduet fra bopelen sin i Havna allé på Blindern. Ute er det 10-12 minusgrader og snøføyke, og om tre dager – fredag 2. mars – legger han og padlekompis Erling Vaagnes ut på en av norgeshistoriens lengste padleekspedisjoner.

Turen går fra Oslo langs svenskekysten til Finland og videre til St. Petersburg, opp gjennom Russland  (Kvitesjøkanalen) til Kvitesjøen, Kolahalvøya, Grense Jakobselv og videre ned langs norskekysten og tilbake til Oslo. Ca 7200 kilometer. Beregnet hjemkomst i Oslo 1. oktober – etter sju måneders padling!

Erling og Stein – siste forberdelser!

Akkurat nå er det ikke distansen som bekymrer. Det er snarere alle de tusen ting som skal ordnes før avreise. Kajakkene, to flunkende nye Cetus HV fra P&H er prøvepakket, men fortsatt er det detaljer som gjenstår før avreise.

– Jeg må ha testet den nye soveposen før vi reiser, sier Stein plutselig. Det må vel bli en natt på terrassen i 10-12 kuldegrader. Jeg kan ikke si jeg gleder meg!

Erling kommer innom. Det er over to år siden de startet planleggingen. Mens Stein pensjonerte seg fra militæret for noen år siden og har drevet med kajakkurs og deltidsarbeid hos Milslukeren de senere årene, har Erling tatt permisjon fra sin jobb som geolog i Statoil der han blant annet har jobbet mye i Russland.

Det har vært turer både vinter og sommer for å teste utstyr, detaljplanlegging av reiserute (se kart), tenke sikkerhet, kontakte sponsorer, søke visum, skaffe kontaktpersoner i Russland som kan hjelpe til med formaliteter etc.

Padleruta. De røde feltene på Kola er militært område.

– Vi har hatt god kontakt med russiske myndigheter og innhentet alle nødvendige tillatelser. Store deler av Kolahalvøya er imidlertid militært område, så der kan vi ikke padle. Vi har også måtte sende over detaljert liste med over 60 planlagte teltplasser i Russland, så det har vært mye planlegging.

Bekymringen nå er imidlertid isen i Oslofjorden. Med over 10 minusgrader legger den på seg for hver dag som går. Det er ikke mulig å starte fra OKK-brygga. Fra Maxbo er det fortsatt åpent, men hvordan det ser ut på fredag etter ytterligere tre dager med sterk kulde, er ikke godt å si. Kanskje blir det start fra Lysaker i stedet?

– Det viktigste i starten blir å ta det rolig og unngå belastningsskader. Derfor har vi satt Oscarsborg som mål første dagen og Moss andre dagen. Videre planlegger vi første måneden å padle ca tre mil om dagen seks dager i uka. Neste fem månedene er planen fire mil om dagen, med fortsatt en hviledag i uka, og siste måneden fem mil om dagen.

Det betyr at de vil ankomme St. Petersburg ca. 13. mai og midt i juli vil de nå Grense Jakobselv og starte på norskekysten.

– Denne turen er egentlig ikke så spesiell bortsett fra at den er lang, sier Stein. – Vi bruker samme typen utstyr som vi alltid har brukt og som har vist seg å fungere.

Litt spesiell er turen dog. Ingen har gjort det tidligere. Slik sett setter de to OKK-erne rekord. God tur!

Dere som vil følge Stein og Erling på turen kan gå inn på bloggen (som vil bli lansert om noen dager): https://therussian-scandinaviankayakexpedition.com/reports/

(Ekspedisjonen er sponset av Milslukeren (hovedsponsor), Kokatat, Werner paddles og flere andre som du kan lese om på bloggen).


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

11 kommentarer til “OKK-ere på tidenes padletur: The Russian – Scandinavian Kayak expedition 2018”

 1. Aart-Jan van Wijngaarden avatar
  Aart-Jan van Wijngaarden

  Lykke til Erling. Imponerende!

 2. Knut Eirik avatar
  Knut Eirik

  Far vel!
  Skal følge med på dette.
  Tøft!!

 3. Carl Dons avatar
  Carl Dons

  Så dere vel avgårde fra flytebrygga på Lysaker den 2 mars. God stemning og 50 ? oppmøtte. Første etappe til Oscarsborg og varmt rom og middag høre greit ut, men det blir nok noen kalde uker før våren og sommeren kommer …GOD TUR og passs på dere selv !

 4. Hélène avatar
  Hélène

  Best of luck to both of you! So exciting to be able to follow your adventure (from the comfort of a nicely warmed up living room;).
  Take each day as it comes and paddle steady!
  Hélène

 5. Moraigh Stewart avatar
  Moraigh Stewart

  Good luck, will be following you all the way. Look forward to celebrating your success in October! Luv m x

 6. Torbjørn Haugen avatar
  Torbjørn Haugen

  Lykke til, kara, vi e steike imponert. Følger med.

 7. Birte Abild avatar
  Birte Abild

  Lykke til, det ser spennende og herlig ut.

 8. Jan-Inge Edvardsen avatar
  Jan-Inge Edvardsen

  Lykke til. Skal prøv å følge dere på turen. Kanskje prøve å få til ett møte med dere når dere er på mine kanter av landet.

 9. Erik knutzen avatar
  Erik knutzen

  God tur til dere begge, Stein. Misunner dere 🙂

  Erik

 10. Børre Osvoll avatar
  Børre Osvoll

  Ønsker dere lykke til.
  Skal følge dere padletak for padletak.

 11. Rune Aune avatar
  Rune Aune

  Dere er noen skikkelige hardhauser!
  Ønsker dere lykke til!

  Rune Aune