Kortreist lykke

Årets første overnattingstur. Morgenkaffe med utsikt. Bare to timer fra brygga ligger et lite eventyr og venter. 

Morgenstund på Nordre Langåra.

I år hadde jeg ikke tid og anledning til å reise bort på påsketur. Men når yr meldte blikk stille sjø og full sommer dro jeg avsted på en minitur fra Langfredag ettermiddag. Kajakken var lastet med telt og sovepose, mat og vann og jeg padlet utover i vakker kveldsstemning og ankom Nordre Langåra før sola gikk ned og fullmånen steg opp. Ved nitiden kom den store runde kula til syne over Nesodden, til en symfoni av fuglesang. En helt magisk kveld.

Plutselig hørte jeg det raslet i skogen bak meg. Jeg skrudde på lykta som reflekterte et par øyne. Jeg har tidligere sett både grevling og rådyr på øya og vet at det også er rev her, og tipper det var en nysgjerrig Mikkel som var på besøk. 

Morgenlykke

Jeg sov godt i tjukk dunsovepose, det er jo fortsatt kalde netter. Lørdag morgen våkner jeg halv sju av solstreif på teltet. Det er fortsatt like blikk stille. Jeg rusler en liten tur før morgenkaffen. Den lille øya er knapt 2 kilometer lang, men har merkede turstier gjennom skogen og akkurat nå er det fullt av blåveis. 

Med flerbruks kaffefilter som festes rett til koppen blir det ekstra god kaffe.

Det blir nystekt pannebrød til frokost. 2 dl mel og 1/2 teskje bakepulver pluss litt krydder har jeg blandet i en pose hjemme. Nå tilsetter jeg under en dl vann og knar deigen i posen før jeg presser den flat i panna og steker på begge sider i litt smør. Tipset har jeg hentet fra Erling Kagge’s bok «Mat på tur». 

Kart gjør turen morsommere

Utpå formiddagen padler jeg utover til Rødskjæra og så videre til Bjerkøya. Jeg har med skjærgårdskartet over Indre Oslofjord, fordi jeg liker å vite hvor jeg er og synes det er gøy å vite hva alle holmene og øyene heter. Kartet kan kjøpes hos Oslofjordens Friluftsråd.

På Bjerkøya står en vindmølle som opprinnelig ble satt opp for å skaffe elektrisitet (1917).

Etter en runde rundt Bjerkøya, padler jeg videre til Konglungen før jeg tar en ny kaffekopp og litt lunsj i solsteika. Påskeaften byr på 20 varmegrader. 

Jeg liker å ha med kart på tur slik at jeg alltid vet akkurat hvor jeg er.

Lavterskeltur

Det var nettopp på Nordre Langåra mitt turkajakkeventyr startet for en del år siden. Jeg ble med på en lavterskeltur i regi av klubben. Før det hadde jeg ikke vært på overnattingstur med kajakk. Jeg lærte blant annet at det er lurt å ha flere små pakkeposer istedenfor store for å utnytte plassen i kajakklukene, og at man bruker ca 3 liter vann i døgnet. Jeg skaffet meg et lite enmannstelt som jeg får plass til framme i tuppen av kajakken, og plukket opp gode alternativer til Real turmat.

24 timer senere

Lørdag kveld ankommer jeg brygga igjen, og føler at jeg har vært på et lite eventyr. Nærtur kan være så fint og jeg har fortsatt mye uoppdaget i Oslofjorden. Og også nye aktiviteter jeg vil prøve, som å fiske fra kajakk. Godt å vite at en ny sesong så vidt har startet. 

Stille stemning forbi Oustøya på Langfredag kveld
På yttersia av Langåra er det mange fine teltplasser med utsikt utover fjorden.

Tekst og foto: Liz Palm


Publisert

i

,

av