Vikna rundt i kajakk

Hvit strand – perfekt for lunsj!

Tekst: Eiliv Vågslid

 Vikna rundt i kajakk Søndag ettermiddag møtte 18 forventningsfulle padlere opp på Folkestad overnatting ved Rørvik i strålende sommervær med over 30 grader og sol for å delta i årets sommertur. Inkludert var tre turledere som hadde gjort en kjempejobb i forkant for å planlegge turen og som også gjorde en alle tiders jobb underveis.

Rørvik er nesten 90 mil fra Oslo, så mange hadde brukt noen dager på turen oppover med fjellturer og lignende. Første padledag var det hektisk aktivitet med pakking av kajakker og sjøsetting, og av en eller annen grunn er de aller fleste kajakker for små når bagasjen skal plasseres. For meg og noen til var det også en ny utfordring å planlegge pakking av mat for en hel uke, i tillegg til vann for inntil tre dager og minst hvor mye gass trengs til koking. Her var det mye å lære av de erfarne som hadde gjort dette før.

Jeg hadde sett for meg en uke med tørrmat, men det viste seg underveis at det kanskje ikke var så rart at det var litt liten plass i en del kajakker, for den ene gode matretten etter den andre ble tilberedt på stormkjøkkenene. Noen fisket også litt underveis og fikk litt fisk, i tillegg til at vi ene dagen fikk tre store sei fra noen lokale fiskere som holdt til mat til hele gruppen.

Stort bedre leirplass kan man ikke finne.

Opprinnelig plan første dag var å padle til fyret på Sør-Gjæslingan for overnatting, men her gjorde turledelsen en vurdering om at vi måtte kutte ut fyret på grunn av at det var meldt mye vind dagen etter, så overnattingen ble flyttet mere innaskjærs til Karstenøya. Dette ble en super padledag med medvind og nydelig vær, så det ble tid til et par mat/badestopp underveis.

Værmeldingen stemte og mange lå og hørte på blafringen i teltduken om natten og lurte på om teltet snart lettet, så vi var mange som var glade for avgjørelsen om å holde oss innaskjærs. Så nå ble formiddagen tilbrakt på land før vi padlet vider til en kort tur til neste overnatting på Buøya. Noen brukte ettermiddagen til fisking, mens andre tok en ekstra tur i mellom alle øyene.

Tredje dagen ble en etappe som for det meste gikk i motvind og føltes nok derfor lenger enn den var. Nå ble det overnatting på Nilsholmen nord på Vikna. Her var vi så langt ute i havgapet at vi fant rekved og mye plastsøppel, så her det ble bål i fjæresteinene. Siden vi hadde finvær på hele turen ble ikke ungdomshuset på Buan benyttet, men turledelsen hadde sørget for mulighet for innendørs overnatting denne natten, noe som vi nok hadde satt veldig pris på hvis været hadde vært dårlig.

Mange små øyer, trange passasjer og morsom padling.

Torsdag startet turen utaskjærs slik at vi fikk kjenne litt på dønningene og fikk se bråttene som slo over skjærene, senere kom vi oss mer innaskjærs og det ble også flere og flere hus å se på land, så vi følte oss ikke så i villmarka lenger. Nå ble det overnatting på Hestøya, der ble tatt i mot av en flokk villsauer som kom løpende flere ganger før de forsvant til andre siden av øya. Siste padledag padlet vi tilbake til utgangspunktet. Underveis skulle vi ha en stopp for å kjenne på tidevannsstrømmen inn i fjorden Sørsalten.

Tanken var å prøve seg litt i strømmen og padle videre for å ha lunsj, men for omtrent halvparten av gruppen gikk det ikke bedre enn at vi forsvant med strømmen inn og strandet på innsiden. Her måtte vi vente et par timer før strømmen ble svak nok til at vi kunne padle tilbake.

Morsomt også med litt åpent hav.

Vikna består av tre store øyer og tusenvis av småøyer, holmer og skjær, så å finne fram er ikke lett, så derfor fikk flere prøve seg som navigatører i løpet av uken, noe som var en nyttig erfaring. Når vi kom til land satte noen ildsjeler i gang med å lage en nydelig fiskesuppe til alle som avslutningsmiddag. Her ble det tid til oppsummering av turen, og sammendraget var at alle var kjempefornøyd med turen. Turledelsen med Nils Olav, Tonje og Erlend fikk også mye velfortjent skryt for jobben de hadde gjort.

Vanskelig å legge seg når været er slik!


Publisert

i

av

Stikkord: