Sommertur i Øygarden

Skrevet av Jo Heldaas

Morsom og variert padling, god mat og topp stemning og mye forskjellig vær og forhold. Sånn var sommerturen i Øygarden utenfor Bergen.

Vel vitende om hvordan sommerværet på Vestlandet kan være, hadde turlederne på forhånd lagt opp til ulike alternativer for ruter for ulike værforhold. Det viste seg å være meget nyttig for det ble ganske mye vær i løpet av ei uke i Øygarden. Faktisk ble det så mye vær at det ble nødvendig med ytterligere tilpasninger underveis. Det tok deltakerne med stor ro og fleksibilitet og sommerturen ble ikke bare gjennomført, men også meget vellykket – til tross for koronarestriksjoner og stadig skiftende værvarsler.

Lørdag  25. juli møttes 20 deltakere på kaia i Møvika på Sotra i vakkert sommervær, lasta opp kajakker og padla noen få kilometer ut til Hisøyna. Her ble omtrent halvparten innkvartert i et nyoppusset småbruk eid av Bergen og omegn friluftsråd. Resten av oss sov i telt på enga bak huset.

Gruppa var på forhånd delt i arbeidslag som hadde som sine viktigste oppgaver å lage fellesmiddager og rydde. Det første middagslaget vartet opp med  stekt kylling, bønnesalat, ris og en aldeles nydelig saus første kveld og det bidro til å løfte den allerede meget gode stemningen.

Dag to var det en relativt lett dagstur i flott vestlandsk skjærgård med lunsj på stranda. Middagslag to serverte thailandsk kyllinggryte og opprettholdt den meget høye standarden på matstellet fra kvelden før.

Da vi våknet på mandag var det oppholdsvær, men da vi skulle ta ned teltene, rydde ut av huset og pakka kajakker bøtta det ned. Jeg pumpa kajakken før jeg satte den på vannet.

Når man først er i båten, er jo regn helt greit og det ga seg utover dagen. Til gjengjeld skulle vi passere Kolsnes – et lite stykke som er relativt åpent ut mot storhavet og beryktet for refleksbølger og rotete sjø – etterfulgt av et trangt innløp der bølgene ofte bryter over et skjør. Da vi nærmet oss ble den sedvanlige pludringen i gruppa erstattet av konsentrert stillhet. Og Kolsnes levde opp til sitt rykte. Rundt neset kom bølgene på kryss og tvers og da vi skulle gjennom det trange sundet brøt det ganske godt over et skjær på den ene sida.

Etter en liten halvtime seinere var vi velberget gjennom. For enkelte av oss, med litt mindre erfaring enn andre, var det en lettelse.

Vi kom fram til leirplassen ved  Ormhilleren der vi fikk plass til alle teltene på samme side av pollen og gikk i gang med middag. Som seg hør og bør, begynte det å regne mens vi lagde mat, så da var det å rigge opp regnduker, årer, taueliner og teltplugger. Dermed satt vi tørt og fint.

Tirsdag padlet vi gjennom flere sund og et lite stykke på utsida av Øygarden til fiskeværet Nautnes. Der fikk alle seng med sengetøy og varm dusj før vi ble henta til middag på Hengjo lengst nord på Hellesøy. En hengjo er et bygg som ble brukt til å tørke nøter og fiskeredskap. Denne hengjoen er pusset opp og bygget om slik at den kan brukes som møtelokaler eller restaurant. Nå i sommer har det vært pop-up-restaurant i bygget, og her spiste vi en nydelig fiskemiddag.

Onsdag var meldt såpass mye vind og sjø at vi valgte en skjermet rundtur gjennom sund og kanaler på Hellesøy og tilbake til nok en overnatting på Nautnes. Torsdag var det noen som måtte gi seg på grunn av litt belastningsskader og familieforpliktelser. Vi andre snudde sørover og padlet en annen rute tilbake til Ormhilleren. Fredag startet en del av oss tidlig for å komme tidligere tilbake til bilene. Knut og Kristin padlet hele veien tilbake til bilene på fredag, mens Karine og jeg tok siste natt på Høgøyna. Her viste Vestlandet seg fra sin beste side og vi fikk med oss en strålende kveld med solnedgang i havet før vi sto opp tidlig lørdag morgen og padlet tilbake til startpunktet i Møvik.

Tusen takk til våre dyktige turlederne for særs god planlegging og stor evne til å tilpasse rutevalg etter vær og vind og tusen takk til alle som var med for en meget hyggelig tur.


Publisert

i

,

av

Stikkord: