Til fjells med kajakk

Høljeregn og medvind, rømmegrøt rundt bålet og topptur til Helvetet. 

På vei mot Iungsdalshytta

Torsdag 20. august møttes 19 forventningsfulle padlere i Skarvheimen. Den ene halvparten på hytta til Anne og Gunnar i Ål og den andre på hytta til Kristin i Hol. Begge steder ble det servert «småmat» på kvelden , deilig kortreist kjøttsuppe, en lokal spesialitet. 

Etter en deilig frokost fredag morgen bar det avsted til Djup for litt høyfjellspadling. Ved demningen i sørøstenden av vannet fikk vi parkert og satt ut kajakkene. Det svære vannet, også kalt Stolsvatnmagasinet, ble demmet opp i 1948 og består opprinnelig av flere småvann, blant annet Frosen, Buvatnet, Svaravatnet, Geitevatnet, Øvre og Nedre Stolsvatnet og lengst nord Djupsvatnet. der Iungdalshytta ligger i nordvest. 

Birte er godt kledt for vind og vær

Bindeledd mellom to fjellområder

Skarvheimen ligger mellom Hardangervidda og Jotunheimen. På 1100 meters høyde er vi omgitt av fjell og snødekte topper, og det fine med ferskvannspadling er at vi ikke trenger å tenke på om vi har med nok vann på turen. Etter en god lunsj slår værmeldingen til. Vinden tar seg opp og regnet pisker mot vannflata og gir et hvitt skjær over vannet. 

I høljeregn og medvind, tørrdrakter og sydvester bærer det nordover, forbi øyer og grunner og tidvis med surf på kajakkene.  Etter to mil er vi i mål. Kajakkene blir tømt og deretter samlet på en bitteliten øy noen meter fra land. På Iungsdalshytta er det nemlig geiter, som er svært så glad i å smake på alt mulig. 

Lunsjpause med godt påfyll og smak av kjøttsuppa fra kvelden før.
En liten robåt frakter oss over fra øya der vi legger kajakkene.
Kajakkene plassert i trygg avstand fra gnafsende geiter.

Topptur til Helvetet

Det har vært DNT-hytte i Iungsdalen siden 1917. Den betjente hytta har alt vi drømmer om: seng, dusj, tørkerom og deilig mat og drikke. I bagasjen har vi med dagstursekker og fjellstøvler og på lørdag vandrer vi opp Fødalen i nydelig terreng til Helvetet, 1574 meter over havet. Vi nyter utsikten og kaffen før vi returnerer til hytta og noen tar seg et forfriskende bad før servering i lavvoen. På menyen står signaturretten til Iungsdalshytta: rømmegrøt og spekemat, servert med øl og Fjellvitt. Rømmen er så klart lokalprodusert og kortreist. 

Målet er nådd; på toppen av Helvetet
Skarvheimen byr på vakkert turterreng

Mens bålet brenner i midten av lavvoen, får vi lokalhistorie om Eivind Fredlaus og barske kår på 1700-tallet, servert av hyttas bestyrer Jarle Tvedt. 

I løpet av natten snur vinden, og vi er så heldige å få medvind over vannet på retur også. Vi tar oss tid til en god lunsj og noen avslutter turen med en dukkert før bilene pakkes opp og vi kjører i flokk og følge tilbake til byen, noen via sitatutstillingen av forfatter Jens Bjørneboe i Leveld. 

Klar for retur på søndag

Høyfjellspadling ga jammen mersmak! Tusen takk til arrangementskomiteen og alle som var med og gjorde dette til en magisk fjellhelg! 

Litt flere bilder fra turen:

På rad og rekke på vei mot nord
Fascinerende vær over vannet på vei til Iungsdalshytta
På tur gjennom sivsjøen mellom to av øyene
Ulike metoder for å komme seg gjennom et grunt sivområde.
DNT har hatt hytte i Iungsdalen siden 1917
Gode historier rundt bålet i lavvoen
Pakket og klar for retur på søndag

Tekst og foto: Liz Palm 


Publisert

i

av

Stikkord: