Sterke prestasjoner av OKK-padlerne i Nordisk / NM i surfski. Gull til Astrid Arnesen (damer SS1, master 50+) og Anders Winther Andersen (herrer SS1, master 50+).

Det var flere gode enkeltprestasjoner i de vanskelige forholdene mellom Risør og Lyngør i helgens Nordisk Mesterskap / NM i Risør. Spesielt hyggelig var det at så mange OKK-padlere havnet på pallen, med sterke deltakere fra blant annet Sverige.

Fjorårets vinner, Gleb Greben (1:03), padlet inn til en god sølvplass i klassen herrer SS1, bak svenske David Johannes Kruger. Einar Kjerschow padlet for anledningen for Nord KK, og kom inn til sølvplass bak Anders Winther Andersen (1:07) i klassen herrer master 50+. Astrid tok også en fin bronse i damer SS2 i søndagens løp, mens Anders og Gleb sikret seg sølv i herreklassen for doblinger. Også her gjorde Einar en god innsats, og sikret seg bronse, men altså fortsatt for sin opprinnelige klubb, Nord KK. Han padlet sammen med Bent Bakke (fra Søgne, Kristiansand Kajakklubb), som i løpet av kort tid har padlet seg opp fra nykommer til pallplass i store løp.

Astrid Arnesen er rutinert på strekningen Risør-Sildodden-Lyngør, og rykket denne gangen opp til gullmedalje (1:23) etter å ha gjort det sterkt også i 2020s NM i surfskipadling. Sølv til svenske Agneta Bergman Fredrikson, bronse til Anita Graverholt Huitfeldt fra Asker KK. Foto: Jin Kathrine Fosli

Det var spådd cirka 1 meters signifikant bølgehøyde med 7 sekundmeters nordøstlig vind på lørdagens løp. Deltakerne mener bølgehøyden var signifikant mye høyere enn en meter. Det blåste nok også vesentlig mer på de mest utsatte delene av strekningene, som denne gangen var i starten forbi Stangholmen, og faktisk etter det beryktede Sildodden og lenger inn mot Lyngør. Østlig vind når man padler i retning Lyngør betyr som regel trøbbel så langt øyet rekker.

Anders Winther Andersen tok gull i klassen herrer master 50 + på tida 1:07, foran Einar Kjerschow (Nord KK, 1:13). De to er flankert av danske Peter Rohde. Foto: Rune Jørgensen

Strekningen er krevende både mentalt og fysisk, og krever utholdenhet, teknikk, gode vurderinger, og en gjennomgående høy evne til å løse problemer på løpende bånd. Det var utrolig inspirerende å ha med sterke surfskipadlere fra Sverige, som blant annet storfavoritten Emma Levemyr, vinneren av damer senior-klassen. Teknisk sett skilte man kanskje klinten fra hveten mellom dem som klarte å glimte til med å ta de tekniske utfordringene og bare kjøre på, og dem som til slutt nesten bokstavelig talt druknet i problemer.

Flere sterke padlere fikk store utfordringer i lørdagens krevende forhold, med blant annet velt og ranke surfskier. Uten å snakke ned de andre glimrende resultatene må vi si at kapasiteter som Vegard Rolland Andersen og Eirik Bentzen kunne gjort det enda bedre hadde det ikke Fieflaket stått i veien for Vegards suksess, og hadde Bentzen padlet lenger ut i mer stabil surfski. De sterkere padlerne innvendte at i stedet for å bare se problemene, bør man omstille seg mentalt til å se etter løsninger. En typisk løsning under slike forhold vil være skråsurf. Svakere padlere vil igjen innvende at skråsurf ikke er risikofritt, og derfor som et problem å betrakte.

Gleb Greben og Anders Winther Andersen i mål etter å ha padlet i mål til sølv under søndagens surfskiløp for doblinger. Foto: Olympia Sport

Som i fjorårets løp var sikkerheten upåklagelig, med en god håndfull følgebåter som trofast både indikerte veien og plukket opp DNF-ere (klubben for dem som ikke kom i mål, og i alle fall ikke for egen maskin). Årets uofisielle pris for flest re-entries går til vår egen debuterende Merete Victor. En stor takk til vår egen Rune Jørgensen for et sterkt bidrag til det gode sikkerhetsopplegget og trackingen, og ikke minst til Risørs Bengt Otto Adeler, som leverte et knallsterkt arrangement. Har du bilder fra arrangementet? Send dem til Rune Jørgensen. Artikkelen kan bli løpende oppdatert etter hvert som det kommer flere action-bilder. Se resultatene på RaceManager: https://racemanager.no/no/results/competition/126933/

Se den oppdaterte videoen fra Nordisk Mesterskap i Surfski 2021 – Risør – av UA Productions:


Publisert

i

,

av

Stikkord: