Aktivitetsledersamling i Portør, 1.-3. oktober 2021

– Padle bakover! Padle bakover!

Klubblegenden Geir Stenersen sitter i kajakken og roper av full hals opp mot vinden. Jeg har akkurat fått festet spruttrekket etter en kameratredning.  Så løfter jeg blikket og ser at havet har åpnet seg i et stort juv rett foran oss. Brått stirrer jeg rett ned på et blankpolert undervannsskjær som åpenbarer seg mellom de frådende bølgene.

 Vi padler av all kraft bakover og kommer oss unna. «Hadde dere ikke klart det hadde dere bare blitt kastet over det», sier Geir med et stoisk smil.

Foto: Liz Palm

Vi er på aktivitetsledersamling i Portør denne høsthelgen i oktober. Det skal raskt vise seg at det var den helgen da uværet raste over Sør-Norge. Veier ble stengt pga. trefall og forsikringsselskapene meldte om flom, vannskader og knuste båter langs kysten. Det var mye vær, med andre ord. Og for en skarve kajakkpadler var forholdene så langt unna Bestumkilens lune havn som det er mulig å komme.

Vi ankom Portør pensjonat godt utpå fredag. En beksvart kveld med regn og storm i kastene. Sammen benket vi oss rundt små bord i stuen, spiste pizza og gikk gjennom helgens planer. Målsettingen for samlingen var å lære, øve, bli inspirert og motivert for nye oppgaver.

Da vi våknet lørdag var det som om noen har skrudd av bryteren. Ute var det mild bris og tilløp til sol. Vi startet dagen inne med teori. Jørgen Moltubak, som er lærer, foredragsholder, forfatter og selv aktivitetsleder, fortalte ivrig om grunnleggende prinsipper for kommunikasjon, gruppedannelse og lederstiler.

– Snakk til dem som til en hund, sa Jørgen med et lunt smil, mens han hevet stemmen og demonstrerte hvordan man av og til må innta en mer autoritær lederstil og gi korte, konsise beskjeder. Forsamlingen lyttet oppmerksomt. Da foredraget var over hadde han delt oss inn i grupper og gitt alle ulike «hemmelige» roller. Noen skulle spille «vennlig kverulant», andre «klønete nybegynner», og én i hver gruppe fikk jobben med å lede den brokete forsamlingen til et angitt punkt på kartet.

Én time senere var vi på vannet. Gruppene spres, og de enkelte deltagerne går inn i rollene med til dels stor innlevelse. Noen mister åra, andre mener det er best å padle en helt annen rute enn det lederen har planlagt og noen går i vannet. Når klokken har bikket to er alle samlet på Stangnes noen kilometer lengre sør for lunsj og debrief.

Foto: Liz Palm

Her var det mye å lære – både om gruppedynamikk og lederstil! På returen er det nye grupper og nye roller, og det hele forløper litt smidigere. De fleste får seg også en tur ut i bråttene og testet bølgene. Vel hjemme i Portør serveres det deilig middag, og hver gruppe deler gladelig sine kunstneriske innslag basert på dagens erfaringer. Her blir gruppedynamikk, ledelse og padling kreativt formidlet gjennom kamprop, dikt og limericks.

Da vi våknet søndag morgen blåste det 16 m/s, med 22 m/s i kastene, og regnet pisket mot rutene. Det var definitivt ikke vær for padling. Men Yr lovte «bare» 11 m/s rundt kl 13, så vi besluttet å vente på bedre forhold. For å kjenne på været og studere sjøen kledde vi på oss det vi hadde av vanntett tøy og gikk i samlet flokk opp på toppen over Portør havn. Der hadde vi god utsikt utover havet. Vinden røsket tak i oss og det var vanskelig å stå på beina. Det regnet vannrett med dråper så store som hagl. Ute langs kysten slo bølgene heftig over holmer og skjær, sjøsprøyten sto, og vi kunne studere hvordan kraften i bølgene ble slått ut og at sjøen roet seg på innsiden av skjærgården. Inne i Portør havn var det nesten flatt vann, selv om det fortsatt blåste kuling.

I påvente av løying hadde vi en diskusjonsøkt inne i varmen, der vi gikk gjennom ulike kritiske scenarier og erfaringer med padling i dårlig vær. Geir Stenersen holdt en innledning om ilandstigning i røff sjø og redning i surf. Nesten som bestilt fra Yr løyet vinden og vi kom oss på sjøen etter lunsj. I løpet av de neste timene fulgte en innholdsrik økt med øving på ulike varianter av egenredning og kameratredning i grov sjø, kyndig ledet av Geir Stenersen, Andreas Stokseth og Harald Aas. Som prikken over i-en avsluttet vi med en sightseeing-tur ut mellom holmene. Inne i et basseng, som både fikk navnet boblebadet og vaskemaskinen, testet vi ut bråttpadling og surf. Bølgene slo, skummet sprutet og smilene satt løst. Noen syntes det var i overkant heftig, andre ropte begeistret at dette må være meningen med livet!

Foto: Liz Palm

Vel inne på land tok vi en kort samling i stua. Takknemlige for å ha fått være med på samlingen, fulle av ny kunnskap, inspirasjon og motivasjon. Det ble en svært innholdsrik og givende helg – med god balanse mellom teori, refleksjon og praktisk øvelse. Takk til Pernille og Harald for organiseringen, takk til Jørgen og Geir for faglig påfyll, takk til OKK for at en slik samling er mulig, og takk til hverandre for hyggelig selskap, inspirerende diskusjoner og stødige padletak. 

Margrethe Halvorsen


Publisert

i

,

av

Stikkord: