Fagre Færder

Søk og navigasjon, redningsøvelser og samarbeid. 16 aktivitetsledere deltok på aktivitetsledersamling på Bolærne 6.-8. mai.

Oslo kajakklubb har mange aktivitetsledere, som leder turer og holder kurs. For å være gode ledere repeterer vi det vi kan og øver på det vi ikke kan. Vårens aktivitetsledersamling gikk til Færder nasjonalpark, nærmere bestemt Østre Bolæren.

I frisk vind padlet vi utover fra Fjærholmen på Nøtterøy fredag kveld og sov godt i Befalsforlegningen etter fredagstacoen. Lørdag formiddag stod redningsøvelser på menyen. For de fleste var dette årets første bad: balansekunst på kajakkdekket til vi plaska uti, og deretter ulike metoder for å få rumpa tilbake i cockpit.

Vått ullundertøy hang til tørk i trærne under lunsjpausen på Midtre Bolæren. Med solbriller på fikk vi neste oppgave: søk etter savnet padler. Einar forlot deretter stranda med en mystisk mageknip.

Samarbeid og organisert søk

«Alfa 1 kaller Joy kajakk. Årepose funnet sør på Garnholmen». Med VHF-radioer og prosedyrer for grovsøk og finsøk langs holmer og skjær, ble den savnede padleren (som ikke lenger hadde mageknip) funnet på Vestre Klauver. En lærerik og spennende øvelse, men hvordan ville det gått uten radiokontakten mon tro?

Etter middagen ruslet vi en tur blant gule Marianøkleblom og gamle kanoner. Bolærne har en lang historie, med fastboende fra 1500-tallet før Forsvaret etablerte festningsanlegg her. Under 2. verdenskrig brukte tyskerne øygruppa som russisk fangeleir. I dag er eier Nøtterøy kommune Bolærne, og området er åpent for alle.

Med kart og kompass

For å finne fram til lunsjplassen på søndag, fikk vi utdelt kart med ruter tegnet inn til målet. To og to padlet og navigerte sammen rundt øyer og sjømerker i området. Det nyttet ikke å henge seg på noen andre, for de hadde jo en annen rute. Hele gjengen endte etter hvert opp på Gåsøy, der noen ble fristet til et sjøbad uten tørrdrakt. Nyttige betraktninger om turledelse og en gjennomgang av innholdet i den innholdsrike førstehjelpsposen avsluttet samlingen før vi returnerte til Fjærholmen og satte kursen hjem.

Takk til Harald og Einar for en godt planlagt og gjennomført helg!

Morgentrim på stranda
Harald har akkurat fått rumpa i kajakken etter en cowgirl egenredning
Balansekunst
Lunsj og utekaffe etter en økt redningsøvelser
Oppsummering etter søk
Siste etappe på søndag, Fjærholmen neste!

Tekst og foto: Liz Palm


Publisert

i

,

av

Stikkord: