Padling med blinde og svaksynte ungdom og unge voksne

[Tekst og bilder: Stein Hagen] Se også flere artikler i kategorien parapadling her.

Denne artikkelen forteller om 3 arrangementer:


Aktivitetsdag for Blindeforbundet Lørdag 27. mai

Adrian Lindgren, Rådgiver Idrett i Norges Blindeforbund, kom på besøk til Oslo kajakklubb lørdag 27. mai for å padle sammen med en gruppe blinde og svaksynte som liker fysisk aktivitet og teste sine grenser.

Deltakerne fikk oppleve en vakker dag i Oslo kajakklubb og Bestumkilen.

Det var 17 som meldte sin interesse da vi la ut på meldingen, sier Adrian, men vi ble enige om å begrense til maks 10 deltakere for å gi en trygg og god opplevelse for både tilretteleggere og deltakere. Dette er en læreprosess for begge parter i padling for blinde og synshemmede. Noen av deltakerne hadde våttkort og grunnkurs HAV fra før, mens andre hadde liten eller ingen padleerfaring.

Aktivitetsledere og medhjelpere fra OKK sto for tilretteleggingen sammen med to aktivitetsledere fra Nøklevann Ro- og padleklubb (NRPK), Gerd Irene Skofterød og Margoth Tove Kalstad, begge med flere års erfaring med kurs og tilrettelegging for grupper med ulike utfordringer.

«Vi ser viktigheten av samarbeid og erfaringsdeling på tvers av klubber, foreninger og interesseorganisasjoner. «
Aktivitetledere i OKK og NRPK

Podcast med Adrian og Silje i Norges Blindeforbund

Adrian og Silje på kjøkkenet i Oslo kajakklubb

Her er en podcast om erfaringer fra aktivitetsdagen og utfordringene deltakerne møtte. Stein Ragnar Hagen-Breda intervjuer:

  • Adrian Lindgren, Rådgiver Idrett i Norges Blindeforbund) og
  • Silje Solvang (22), leder i Norges Blindeforbunds ungdom, NBFU)

Bilder fra padledagen

Hunden Aron fikk være med SUP-instruktør Julie og Silje på tur.
Å guide en gruppe av blinde på sjøen og gjennom trange passasjer krever korte og tydelige beskjeder.
Samling i flåte for å ta en pause og holde gruppen samlet.
Silje tok seg en tur på dekk og delte ut en rute sjokolade til hver.
Å meditere i eller på en kajakk krever samarbeid, tillitt og gir en deilig ro. Lytte til lydene nærme og langt borte.
Rast på Bygdøy sjøbad
Fornøyde deltakere etter en kopp varm solbærtoddy og litt snacks
Hygge på brygga ved grillen
Morgenmøte med aktivitetsledere og padleinstruktører før deltakerne kommer.
På slutten av dagen hadde vi også evaluering med hele gruppa.

Oppsummert:

  • Dette var en flott opplevelse for alle parter og vi gleder oss til å møtes igjen.
  • Vi kan arrangere flere slike aktivitetsdager gjennom sesongen i Oslo kajakklubb.
  • Det var fint å samarbeide med aktivitetsledere fra Nøklevann Ro- og Padleklubb som også tilbyr tilrettelagt padling. Vi må møtes oftere!
  • Blinde og synshemmede trenger en padlevenn eller ledsager for å kunne komme på individuell basis for å padle. Vi følger opp reglene for BPA-ordningen, i tillegg til at vi søker etter frivillige padlevenner i klubbene.
  • Deltakerne vil gjerne ha enda mer utfordringer, padle lengre distanser, teste ut padling i flattvannskajakker og SUP-brett.
  • Oslo kajakklubb tilbyd padling på dagtid på onsdager kl. 11.30-15.00. Dette er for nybegynnere og øvede der vi kan differensiere for ulike behov pog utfordringer.
  • OKK tilbyr og padling på kveldstid, hver mandag kl. 17-20.
  • Lurer du på noe? Ta kontakt med aktivitetskonsulent i OKK, Stein Hagen på 48063256 eller aktivitet@okk.org

Erfaringsutveksling om paraidrett, 30. mai 2023 i regi av NIF/Oslo idrettskrets

Oslo kajakklubb deltok på erfaringsutveksling i regi av NIF/Oslo idrettskrets den 30 mai 2023 sammen med blant annet Silje Solvang (22), leder i Norges Blindeforbunds ungdom, NBFU) og Adrian Lindgren, Rådgiver Idrett i Norges Blindeforbund). Et hyggelig gjensyn like etter at vi hadde en aktivitetsdag med kajakkpadling for blinde/svaksynte den 27. mai i Oslo kajakklubb.

Link til artikkel hos NIF/OIK her.

Mer padleglede hos Oslo kajakklubb for Norges Blindeforbunds Ungdom (9. og 10. september 2023)

Siden det var en stor suksess og mye padleglede på aktvitetsdagen 27. mai, ønsket Norges Blindeforbunds Ungdom (NBFU) å ha en ny aktivitetshelg med tilrettelagt padling hos Oslo kajakklubb den 9. og 10. september 2023.

Aktivitetsleder Daniel Johansen samler gruppen før alle skal på padletur rundt Bygdøy-landet.

10 utøvere (blinde/svaksynte) og 4 følgepersoner og 7 tilretteleggere fikk oppleve to dager med dype samtaler, morsomme og lærerike padleopplevelser og våttkort for de som ønsket det, flotte mestringsopplevelser. Det karakteristiske for denne gruppen er godt humør og modige ferske kajakkpadlere som våger mye mer enn kajakkinstruktørene i OKK forventet. Noen padler for første gang, andre har litt erfaring. En meningsfylt dag for alle parter og spesielt for instruktørene og medhjelperne på vannet.

Her er et kort intervju i vannkanten like ved Paradisbukta på Bygdøy med Silje Solvang (utøver og styreleder i NBFU) , Helle Schwer (fellesledsager) og Vegard Johannessen (utøver og tidligere styremedlem i NBFU).

Her hjelper Hedda Emanuelsen, Christine Fossa Utne, Vilde larsen og Hege Valvik på kjøkkenet med å kutte frukt og grønt til deltakerne.

Det er kjempesporty at flere av medhjelperne stiller som frivillige på flere av våre arrangementer og den alltid smilende Christine Fossa Utne er en god ambassadør for parapadlingen i OKK og møter her opp som medhjelper og til inspirasjon på flere av våre arrangementer.

Her er gruppen samlet ved Paradisbukta på Bygdøy
Vilde Larsen leder and oppvarming og uttøyning på starten av søndagen. Det var nok noen som var litt støle etter lørdagens padling.
OKK medlem og friluftsentusiast Brian Daley (i forgrunnen) stilte som frivillig medhjelper søndagen, mens de erfarne aktivitetslederne Daniel Johansen og Vegard Roland Andersen leder gruppen trygt på vannet.
Grilling og hygge i lunsjen med Silje Solvang
Leder for Kajakkpolo og aktivitetsleder, Jon Anders Berthelsen, stiller alltid opp på våre aktivitetsdager med godt humør og er en av OKKs mest inkluderende personer som gjør mye for miljøet for barn og ungdom.
Deilig salat til burger og pølser
En rolig start på bryggekanten på en fantastisk dag.
Christine Fossa Utne som er erfaren parapadler i OKK smiler om kapp med solen. Christine vant! 🙂 Fordi hun elsker å padle sammen med andre!
De som skulle ta våttkort fikk øve på redning i kajakk.
Sammen på vannet – Padling er sosialt og gøy!

av

Stikkord: