Herlig helg i Kosterhavets nasjonalpark

Foto: Liz Palm

Himmel møter hav, en nysgjerrig sel dukker opp, elegante hegrer letter og lander på små holmer mens skarven lufter vingene på et skjær.

Vi er i Bohuslän, 14 havpadlere i den svenske skjærgården. Bofors camping ligger på Tjärnö, bare to timers kjøring fra OKK, og her møtes vi fredag 8. september. Det er tåke. Tett tåke. En rev lusker rundt oss på stranda der vi inntar dagens middag, fyrer et bål og titter på kartet.

Foto: Liz Palm
Foto: Liz Palm

Lørdag morgen våkner vi til blikk stille sjø, pakker kajakkene og sklir utover i retning Brattskär, forbi Prästudden og Tångudden og videre vestover på leting etter grønne enger. De finner vi etter hvert på Burholmen, der vi deler teltplassen med sauene på øya som har gjødslet godt på plenen.

Foto: Liz Palm

Sveriges vestligste fyr

Telt i alle farger settes opp og etter lunsjen tar vi turen til Ursholmen, og Sveriges vestligste fyr fra 1800-tallet. Her bodde flere familier som fyrvoktere, og det var et levende lite samfunn i flere tiår, til fyret ble automatisert i 1965.

Foto: Liz Palm

Vi snirkler oss tilbake mellom holmene, som har fascinerende mønster av bergarter i ulike farger og vi skulle gjerne hatt med oss en geolog til å fortelle mer.

Foto: Liz Palm
Foto: Liz Palm

Bål og bad

Noen av oss skreller av vått padletøy og tar en dukkert før utemat i forskjellige varianter blir tilberedt på gass og rødsprit. De som tar turen opp på knausen får se en rød ildkule av en sol gå ned før bålet blir fyrt opp under stjernehimmelen.

Foto: Liz Palm

Rundt Nord-Koster

Etter morgenkaffen og frokosten på søndag, padler vi nordover og rundt yttersiden av Nord-Koster. Dagen byr på litt mer sjø, vakkert lys, lunsj på hvit sandstrand og lærerike teknikkøvelser før vi logget 48 kilometer vel tilbake på Tjärnö.

Foto: Liz Palm

Nasjonalparken krysser grensene

Kosterhavets nasjonalpark fortsetter nordover til Ytre Hvaler nasjonalpark, og begge ble etablert i 2009. Selve Nord- og Sør-Koster er ikke med i nasjonalparken, men alle øyene og holmene vi har padlet rundt er med i området som er Sveriges mest artsrike havområde.

Foto: Liz Palm

Tusen takk til turlederne Inger og Margrethe. Og til alle som har gjort turen til en god opplevelse ved å navigere, dele teknikktips, by på kokekaffe og snacks, fyre bål og gi av sitt gode humør.

Tekst og foto: Liz Palm

Foto: Liz Palm

Publisert

i

,

av

Stikkord: