Fjord og fjell i indre Sogn fra 2.8 til 8.8.

Kart utilgjengelig

Dato/Tid
Dato(er) – 02.08.2020 – 08.08.2020
00:00

Beskrivelse

Strekning: Kaupanger – Gudvangen med innlagte fjellturer (totalt 7 dager)

Er du litt lei av flate horisonter, holmer, øyer og skjær som aldri er høyere en et par-tre meter? Vil du både til fjells og til sjøs på en og samme tur? Da er dette turen for deg!

Har vi flaks med været, kan dette bli noen  virkelig flotte dager på verdens lengste og dypeste fjord ispedd fjellturer, fossefall, kulturlandskap og bratte skog- og fjellsider. Stort sett hele turen går langs den veiløse delen av fjorden.

NB! Apropos flott; er du veldig redd for flott, er dette kanskje ikke turen for deg. Vi bor i telt og det er mye flott i Sogn. Men det går bra, bare man er klar over problemet og sjekker seg selv med jevne mellomrom.

Dag 1: søndag 2.8

Biltur fra Oslo til Kaupanger i Sogn, en biltur på ca 5 timer. Vi satser på å være på vannet senest kl. 17.00. Deretter padler vi ut i hovedfjorden og rett vestover på nordsida. Etter drøyt 2 timers padling krysser vi fjorden og slår leir på Frønningen på «plattingen» under den flotte Godseierboligen der. Frønningen er ei lita bygd langs fjorden med noen få fastboende uten veiforbindelse til omverdenen og med en interessant historie og flere severdigheter. Næringsgrunnlaget har tradisjonelt vært skogsdrift, men er nå mer erstattet av hjortejakt og – nytt av året – vinproduksjon!. Her er turleder Petter lommekjent (familiens faste sommersted gjennom et par generasjoner og god venn fra barnsben av med godseieren). Her er det også et privat lite ”folkemuseum” som ble skapt etter krigen av kunstmaleren Knut Rumohr som var født og oppvokst på stedet. Her er det trolig også mulighet for å få tak over hodet om været skulle bli for ille.


Frønningen hvor vi planlegger to overnattinger.

Dag 2: mandag 3.8

Denne dagen blir det muligens fjelltur opp til Bleia (1770 m.o.h) om koronaen tillater biltransport på det lokale veinettet. Vi prøver i så fall å ordne med biltransport opp til Frønningestølen på ca 800 m.o.h, og går til topps derfra. Spektakulær utsikt fra toppen! Rute avhenger av vær og form. Alternativt kan vi (eller noen av oss) padle dagstur på fjorden (f.eks tur/retur Indre-Frønningen eller Fresvik. I Fresvik er det butikk og café) og/eller gå de gamle Sagabakkene opp til Nyborg. På ettermiddagen blir det leirkos og overnatting i telt på Frønningen.

God utsikt fra toppen av Bleia.

Dag 3: tirsdag 4.8

Denne dagen padler vi fra Frønningen til det nedlagte småbruket Breisnes, ca to timers padling innover Aurlandsfjorden. Her slår vi leir før vi padler vi en knapp km inn til Sagi, fortøyer kajakker og går opp i Norheimsdalen naturreservat, dvs forbi Galden og Øygarden (gamle gårdstufter) opp til en gammel seter (ca. 900 moh.) For de spreke er det en flott tur videre opp til Breisnesnosi og ut til stupet ved Djupehamnen med super utsikt inn Nærøyfjorden før vi går ned igjen.

Dag 4: onsdag 5.8

Plan a er å pakke sammen leiren og padle over fjorden til Stokko og slå leir i fjæra her (ca 8 km). Deretter kort padletur til brygga under fjellgården Stigen. Vi fortøyer kajakkene i fjæra og går opp den bratte stien til Stigen, tar en prat med vertskapet her og går ut til Beitlanipa (ca 2 timer t/r fra Stigen). Kanskje noen også/i stedet har lyst til å gå den luftige 5-timersturen fra Stigen til Underdal og derfra langs fjorden tilbake til Stokko. Det forutsetter at noen andre tauer kajakkene deres ca en km fra Stigen tilbake til Stokko. De som vil gå mer, men ikke vil ta den luftige turen, kan evt gå en tur fra Stigen og opp  t/r Lægdi. De som heller vi padle, kan padle til Underdal og hygge seg med litt sivilisasjon, geitekje og smake på Underdals berømte geitost.

Vi satser på en tur opp til gården Stigen, “Ein plass der som ingen skulle tru …”

Dag 5: torsdag 6.8

Denne dagen padler vi fra Stokko til Holmo nesten innerst i Nærøyfjorden. De som ikke var i Underdal dagen før kan kanskje starte dagen med en padletur dit før ruta legges inn Nærøyfjorden. Underveis inn Nærøyfjorden kan vi f.eks spise lunch på Styvi (et lite gårdsbruk med en spennende historie og et lite museum som kanskje åpnes for en trivelig gjeng som oss?) Dersom noen ønsker, kan de også gå den gamle postruta langs fjorden fra Styvi mot Bleiklindi mens noen andre tauer kajakkene deres til Holmo. Vi overnatter på gressslettene i fjæra på Holmo (evt Stolen eller Odnes). Alle er utmerkede leirplasser i en av norsk naturs indrefileter). Selve padlinga bør være gjort unna på ca drøyt tre timer uten ekstraturen til Underdal. Med tur innom Underdal (der det også er mulig å handle) er hele turen ca 20 km.

Sogn har mye vakkert å by på.

Dag 6: fredag 7.8

Denne dagen padler vi noen hundre meter over fjorden til Tufto/Bakka. Nå blir det fjelltur t/r bratt opp Rimstigen til Rimskridfjellet og Breiskrednosi med super utsikt fra stupet (ca 1100 moh) inn mot Gudvangen (Bakka – Breiskredsnosi er ca 6-7 timer t/r) før vi returnerer til leiren på Holmo.

Dag 7: lørdag 8.8:

Etter frokost blir det kort padletur inn til Gudvangen (ca en time) for så å ta ferja fra Gudvangen tilbake til Kaupanger kl. 12:15/(17:25) med ankomst Kaupanger 14:40/(19:35):  Kjøretid: Kaupanger – Oslo: 5 timer.

MULIG ALTERNATIV DERSOM INGEN FERGE Gudvangen – Kaupanger:

Det er for tiden litt spennende om det i det hele tatt kommer til å gå ferge fra Gudvangen til Kaupanger i sommer. Dette får vi vite først i juni. Alternativet blir i så fall følgende: Vi starter hele turen i Vindedalen i stedet for Kaupanger (et par mils kjøring ut fjorden fra Lærdal), laster av alt utstyr der, og kjører noen biler derfra til Gudvangen (Lærdalstunnellen – Aurland – Gudvangen). T/r tar dette drøyt to timer. Når turen vår er over, må noen da kjøre tilbake og hente bilene i Vindedalen. Dette tar jo et par timer, men til gjengjeld er kjøreturen fra Gudvangen til Oslo via Voss fergefri og ca en time kortere enn fra Kaupanger. Uansett; dette løser seg.

Praktisk info og krav til deltakelse:

Deltakerne må ha teknikkurs eller høyere og erfaring med å padle i bølger (det kan tidvis bli brå og vrien sjø på Sognefjorden og ilandstigning er flere steder vanskelig og på enkelte kortere strekk umulig).

Ta med: 1) fjellsko/terrengløpesko. 2) Evt et par vandrestaver da det blir mange høydemeter. 3) Liten dagstursekk

Man må regne med å spleise på utgifter til biltransport/omvisning på Frønningen. Fergeturen fra Gudvangen til Kaupanger er heller ikke akkurat billig: ca 330,- + kajakk 100,- pr pers.

Det er dårlig med butikker underveis med unntak av nærkjøp i Underdal (og evt Fresvik), så mat og drikke for stort sett hele turen må bunkres i Kaupanger eller Lærdal.

 

Maks antall deltakere: 14 (inkl. komiteen på 4).

Det er første man til mølla». Vi ønsker å tilby sommertur til mange medlemmer i klubben, og legger en viss begrensning på muligheten til å delta på begge turene. Hvis du har meldt deg på den andre turen, kan du likevel sette deg på venteliste for denne. Det samme gjelder hvis denne turen er fulltegnet og du vil stå på venteliste. I så fall, send en mail til pettervoss@yahoo.no

Påmeldingsavgift er kr 300 som ikke refunderes om du likevel ikke ønsker å bli med. Øvrige felleskostnader deles under veis.

 

Ruta for padle- og fjellturer på kart (lenke):
https://www.norgeskart.no/?_ga=2.253831624.1961708437.1588702885-635865351.1588702885#!?project=norgeskart&layers=1002&zoom=11&lat=6785398.22&lon=62213.48&drawing=mx5V5nEBgvPcJ-ZHCQb6&markerLat=6785398.223958332&markerLon=62213.47916666667&panel=searchOptionsPanel&sok=Skogafjellet

 

Det er 10 plasser totalt. 10 er reservert og 0 plasser er ledig. 0 avventer godkjenning.

Påmelding

Dette arrangementet er fullbooket.