
Trenerne i klubben praktiserer noen viktige prinsipper som styrker følelsen av mestring og fellesskap.
- De yngste padlerne møter på fellestreninger de de treffer de aktive utøverne på tvers av alder og ambisjonsnivå.
- Det arrangeres jevnlige klubbkvelder, klubbmesterskap og grilling gjennom sommeren. Det sosiale vektlegges, og det er alltid tid til lek og moro på brygga gjennom sommeren.
- Trenerne gir individuell veiledning og er bevisste på ros og oppmuntring.
Ros og oppmuntring fra trener
Hovedtreneren i Oslo kajakklubb, Tom Selvik, har konkurrert på internasjonalt nivå i sin ungdom, og har vært trener for de beste padlerne gjennom mange år.
– Det er inspirerende å se hvor inkluderende en toppidrettstrener er med de yngste rekruttene som trenger litt ekstra støtte og oppmuntring.»
Dette sier aktivitetskonsulenten Stein Hagen og refererer til Tom Selviks pedagogiske tilnærming:
– Trenerne i OKK er gode på å gi tilbakemeldinger og ros må gis her og nå og underveis i læringsprosessen. Hvis den unge padleren øver på å plassere åra lengre fram, ja da kan rosen komme før åra har truffet vannskorpa. «Sånn ja, kjempebra!»

Inkluderende og sunt treningsmiljø med plass til alle!

Tom Selvik har skrevet 2 artikler om treningsfilosofi og tanker om sunt treningsmiljø. Se utklipp nedenfor fra Årbøkene i 2008 og 2009 i Oslo kajakklubb.
TRENINGSFilosofi og Juniorsatsing (oppsummert)
- Sunt treningsmiljø: Fokus på trening året rundt, uansett aktivitet, for å bygge et sunt og motiverende miljø.
- Inkludering: Alle er velkomne, uavhengig av talent eller nivå. Treningsvilje er viktigere enn medfødt talent.
- Sosialisering: Klubbkvelder, treningsleirer og regattaer styrker fellesskapet og lagfølelsen.
- Konkurransefokus: Deltakelse i stevner og strukturert trening (treningsdagbøker, årsplaner) bidrar til utvikling og mestring.
- Framgang og Mestring: Fokus på fremgang for hver enkelt skaper følelse av mestring for alle på tvers av nivå og alder.
- Balanse: Kombinasjon av seriøs trening og sosiale aktiviteter skaper et helhetlig miljø.
- Bygge team: Viktig å bygge opp gode team blant utøvere, styret, trenere og foreldre.
OKK skaper et inkluderende og sunt treningsmiljø med plass til alle!
nøkkelen til suksess (oppsummert)
- Indre motivasjon: Nødvendig for langsiktig utvikling og måloppnåelse.
- Selvstendighet: Utøverne reflekterer over egen trening, skriver treningsdagbøker og tar ansvar for utvikling.
- Struktur: Faste treningstider, årsplaner og samarbeid gir stabilitet og fremgang.
- Bredde og fellesskap: OKK balanserer toppidrett med et inkluderende miljø for alle typer padlere.
OKK bygger grunnlag for trivsel for alle!
Filosofi og Juniorsatsing
[Artikkel i OKK’s Årbok 2008, av Tom Selvik]
Oslo Kajakklubb bestemte seg i 2005 for å satse på en yngre treningsgruppe. Filosofien bak denne satsingen kunne gått flere veier, men vi var med på å velge noen områder som skulle stå sentralt.

Hovedmålsettingen var å skape et sunt trenings- og konkurransemiljø. Dette miljøet skulle bygges opp under sunne verdier der all aktivitet ble bygget opp rundt trening. Med dette mener vi at det er alltid trening uansett årstid, samtidig som det alltid er trening selv om vi skulle gjøre noe annet. Dette kunne være å delta på dugnad, eller delta på klubbkveld, da trener vi alltid først.
Inkludering
I denne miljøsatsingen skulle det være plass til alle. Alle kan være med på treningen uansett nivå. Alle kan delta selv om de ikke er de største fysiske talentene. Vi husker å ha fått kommentarer fra andre om at de så flere padlere i gruppen som kanskje burde finne andre aktiviteter enn padling. Flere av utøverne som fra naturens side ikke var de største talentene har vokst seg store i et godt treningsmiljø. Det er i padling som i andre idretter som krever mye trening, viktigere med treningstalent enn naturtalent. Miljøet skulle framstå som motiverende og inkluderende for alle.
Sosialisering og lagfølelse
Dette miljøet skal også være sosialiserende. Vi har hatt klubbkvelder ofte annenhver måned. Her har vi for eksempel invitert eksterne padlere som Knut Holmann, Eirik Verås Larsen, Mattis Næss og Norges Padleforbund. På slike klubbkvelder har vi både et teoretisk og et sosialt innhold. Vi spiser pizza, eller pølser og koser oss etter en solid trening. I forhold til det sosiale har vi også arrangert treningsleir i utlandet. Vi var i Spania i 2007 og reiste til Mallorca i april 2009. Dette er for å bygge opp et lag og et team rundt Oslo Kajakklubb.
Fra første stund la vi også vekt på konkurranse. Det å dra på Norges Cup-stevne eller påskesamling skaper lagfølelse. På de første regattaene badet vi mer enn vi padlet. Det var uansett fremgang selv på en helg med mye bading.
Etter hvert som padlerne har utviklet seg videre har vi lagt opp til at de ivrigste må skrive treningsdagbøker samt at vi setter opp en årsplan for sesongen. Vi har også til enhver tid treningsprogram der vi planlegger intensitet, varighet og restitusjon. Mange er flinke til å følge treningsprogrammer mens andre i gruppen har nok med seg selv, treningen og miljøet.
Framgang og Mestring
Det har også i alle år blitt arrangert jevnlige tester, dette stort sett på padlemaskin og ved styrketrening i vinterhalvåret. Fokus på disse testene er selvfølgelig framgang, og da blir gjerne de yngste oftere hedret. Dette skaper følelse av mestring opp mot de beste.
Dette var mange fine ord og mye seriøst. Vi kan være useriøse også, da unner vi oss en pølse, is eller vaffel på et stevne….
Det viktigste framover er å bygge opp et godt team blant utøvere, styret, trenere og foreldre. Det er lang vei til de store internasjonale målene, men vi drømmer om et team i Oslo Kajakklubb der vi viser muskler både hjemme og ute.
Med ønske om at du når din padledrøm i framtiden og kanskje i løpet av 2009!
– Tom Selvik, Trener
Indre motivasjon, selvstendighet og struktur – nøkkelen til suksess
[Artikkel i OKK’s Årbok 2009, av Tom Selvik]

Du har kanskje andre suksess kriterier, det finnes jo mange. For å få fram utøvere i topp nasjonal og internasjonal elite er dette områder vi ønsker å utvikle våre utøvere mot. Vi har vært inne i en oppstartsfase årene 2005-2006. Premiering av framgang har vært en viktig del av opplegget de første årene. Videre ble det i 2007-2008 etablert en treningskultur med samlinger, konkurranser og en kultur for å trene bra. I denne fasen har jevnlig testing underveis vært en drivkraft for nye målsettinger, både kortsiktige mål- og på lengre sikt egen utvikling.
Indre motivasjon
På denne måten har flere av våre utøvere fått den «indre motivasjonen«. Dette må til for virkelig å angripe sin egen utvikling som idrettsutøver. Selv om vi trenere hjelper våre OKK-disipler, er egen motivasjon og innstilling til oppgaven uunnværlig. Vi vet jo alle at det ikke er pengene som lokker en padlers hverdag. Den indre motivasjonen er en hovednøkkel for å bli god, i alle fall når du må trene 10 000 timer for å bli blant verdens beste. Når du er ung og trener hver dag kl. 08:00 i stedet for å trene senere fordi du må ha hvile før neste økt senere på dagen, ja da er den indre motivasjonen kommet på plass.
Når vi har 6 utøvere som allerede sier de har som langsiktig målsetting å ta medalje i ett OL så har de jo også virkelig begynt å få den indre motivasjonen. I en tilsvarende undersøkelse for 3 år siden var det ingen som nevnte medalje i OL i Oslo Kajakklubb. Noen synes fortsatt det bare er kult å være på klubben i OKK, det synes jo vi også. Blandingen av «evigunge» spreke flåtepadlere, tur padlere (noen med åren feil vei…..), havpadlere, mil etter mil padlere eller solskinns padlere; det er der vi har selve sjarmen i OKK.
Selvstendighet
De senere årene har vi også jobbet for at utøverne skal bli selvstendige. Dette betyr at de må skrive treningsdagbok og filosofere over egen trening. Denne selvstendigheten bidrar til at utøverne blir mer
kunnskapsrike. De blir opptatt av å analysere og ta bevisste valg i den treningen de gjennomfører. Vi i OKK mener selvstendighet er en avgjørende faktor for å bli god i padling. De får selvfølgelig oppfølging av trenerne også !!!
Mange av juniorene kan nå sette opp sin egen intensitets-skala som tar hensyn til laktat i forhold til egen individuell puls. Dette er en del av selvstendigheten rundt egen treningsfilosofi. Da vi tok undersøkelsen og ba den enkelte utøvere om å sette opp sin egen intensitets-skala høsten 2009 var det beste svaret «Jeg har ikke hatt puls på lenge.»
Struktur i hverdagen
Å ha daglig struktur i forhold til en hektisk hverdag er det området vi kanskje har mest å hente. Med dette mener vi at struktur er helt avgjørende for å lykkes. Utøverne jobber med utgangspunkt i en årsplan. Dette er videre delt opp i ukentlige treningsplaner, tester osv. Med struktur mener vi faste treningstider der du hver dag trener og presser deg mot din kamerat til avtalt tid. Kravene til trening er høye. Noe av den generelle strukturen i padling og at Norge har dyrket frem padlere i verdenseliten, sees også i forhold til struktur. Trening kl 08:00 og kl 17:00 gir også mulighet til å organisere studier og jobb i et felles tidsrom. Det gjør også at de beste kan trene sammen og gi den «krigen» som er nødvendig for à presse sine grenser.
Dette var noen betraktninger om hovedområder for at OKK skal få frem internasjonale elitepadlere, vi andre får tenke på egen helse!!!
Med ønske om framgang for alle i 2010!
– Tom Selvik, Trener for Juniorene
Presentasjon av Oslo kajakklubb
[av Jacob Norenberg og trenerne i OKK]


Oslo kajakklubb har et trenerteam med mye erfaring

Trenerutvikling: De erfarne trenerne er mentorer for nye unge trenere under utdanning.




